Menu
Embed:

Cronica lui Bogatu, 23.02.2019

Cel de-al nouălea scrutin

Scrutinul legislativ de mâine este al nouălea la număr. Primele alegeri parlamentare  competitive și pluripartite au avut loc la 27 februarie 1994, când a învins Partidul Democrat Agrar care a reușit să formeze și o majoritate parlamentară. Patru ani mai târziu au avut loc noi alegeri parlamentare la care au participat 82 de concurenți electorali, record care nu a fost bătut nici până azi. Toate cele opt scrutine de până acum au fost calificate de observatorii internaționali, inclusiv de cei occidentali, ca fiind în linii mari libere și corecte, desfășurate  conform standardelor democratice. Alegerile au asigurat succesiunea democratică la guvernare, adesea partidele de guvernământ fiind învinse de cele de opoziție.

În 1998, de exemplu, PDAM a pierdut alegerile, nereușind să treacă pragul electoral. PCRM în frunte cu Vladimir Voronin a câștigat alegerile din 2001 în detrimentul formațiunilor democratice. După opt ani de zile și comuniștii au pierdut în vara lui 2009, fiind înlocuiți la putere de o alianță a patru partide democratice. Astfel Republica Moldova este singurul stat din fosta URSS, cu excepția republicilor baltice, desigur, unde succesiunea la guvernare  s-a făcut constant nu prin lovituri de palat, nu prin răsturnări violente de guvern, ci pe cale democratică, în urma votului popular, prin sufragiu liber și universal.

Un lanț de scandaluri

Cu puțin timp înainte de votarea  de la 24 februarie o mulțime de incertitudini și suspiciuni planează asupra alegerilor legislative, precum și asupra situației de după consumarea scrutinului. Acestea sunt generate în mare parte de conduita dubioasă a PSRM.

În ultimele zile am asistat la un lanț de scandaluri legate de amestecul ilegal al Kremlinului în procesul electoral de la noi în favoarea PSRM: 

1. Diaspora moldovenească din Rusia îl acuză pe Dodon că ar fi venit de la Moscova cu 20 de milioane de dolari ai Gazpromului pentru campania electorală a socialiștilor.  

2. Dă de gândit reținerea în capitala rusă a doi piloți moldoveni care au fost făcuți practic ostatici electorali ai președintelui Dodon.

3. Amestecul fără precedent a MID-ului în alegerile noastre.

4. Sosirea la Chișinău a unor propagandiști ruși pentru a denigra organizarea scrutinului.

5. Transformarea ambasadei Republicii Moldova la Moscova într-un cartier electoral al PSRM – toate acestea sunt semnele unei agresiuni străine împotriva Republicii Moldova în plină campanie electorală.

Este simptomatic faptul că jurnaliștii ruși trimiși să oglindească alegerile legislative din Republica Moldova se comportă ca niște soldați ai frontului invizibil. Ei caută să ajungă la Chișinău pe căi ocolite, mascându-și intențiile și schimbându-și legenda. Olga Yiureva de la canalul Rossia 1, de exemplu, afirma pe Aeroportul Chișinău că este o simplă turistă din Kazahstan. Se creează impresia că jurnaliștii ruși vin la Chișinău cu gânduri necurate și ne pregătesc niște surprize penibile, așa cum unii dintre ei au făcut-o deja  în Ucraina. Asupra acestui aspect, de altfel, vom reveni ceva mai la vale.

ACUM va fi IERI?

Între timp, par tot mai încurcate și ecuațiile postelectorale. Deși alegătorul proeuropean speră că după alegeri să apară o coaliție a Partidului Democrat și a Blocului ACUM, există tot mai multe îndoieli că acest lucru va fi posibil. Unul dintre fruntașii acestui bloc, Mihai Popșoi, de exemplu, afirmă că după alegeri ACUM nu va exista, căsătoria politică dintre Maia Sandu și Andrei Năstase va fi desfăcută. Acesta, ce-i drept, este contrazis de Andrei Năstase, de unde și impresia că ACUM înainte de votare trece printr-o criză politică de natură schizofrenică. Că Andrei Năstase  se va separa de Maia Sandu spune fără ambiguități și Renato Usatîi într-o convorbire telefonică care circulă pe internet. Primarul fugar, de altfel, dezvăluie într-o  postare pe Facebook că a finanțat protestele Platformei DA din 2015 - 2016, sugerând  astfel că Andrei Năstase îi este dator.

Oricum, ceva nu-i în regulă în sânul principalei formațiuni a opoziției pro-europene în ajun de alegeri, de vreme ce și oamenii Maiei Sandu spun că se vor despărți de Platforma DA, iar oameni lui Andrei Năstase  se fac că plouă. . Din două una. Sau stânga  nu știe ce face dreapta în blocul ACUM, sau Maia Sandu și-a dat seama că Andrei Năstase vrea s-o abandoneze și caută să i-o ia înainte. Iar angajamentul  pe care PAS și PPDA și-l asumă in extremis că nu vor face alianță postelectorală cu nimeni altul dovedește că între cele două grupări din ACUM nu există nici empatie, nici încredere reciprocă.

SUA avertizează

Că lucrurile după alegeri ar putea să se complice noi am avertizat în cronicile anterioare, arătând că interesul nesănătos, ca să nu zic indecent, al Moscovei față de alegerile din R. Moldova, vrăjeala rușilor în jurul celor doi foști ostatici ai Talibanului, ieșirea la rampă a lui Nicolai Patrușev, secretatul rus al Consiliului Suprem de Securitate, care ne-a amenințat cu un maidan după votare, dosarul intentat la Moscova lui Vlad Plahotniuc cu 2 zile înainte de alegeri, nu sunt întâmplătoare.

Presimțirile noastre sunt împărtășite și de Ambasada SUA la Chișinău care nu exclude că după alegeri în capitală ar putea să izbucnească dezordini în masă. Cetățenii americani aflați la Chișinău sunt îndemnați să evite locurile unde au loc demonstrații.

Riscul destabilizării

Curios este faptul că acest comunicat al ambasadei americane a apărut la 20 februarie, după întrevederea șefului misiunii diplomatice  Dereck Hogan cu președintele Igor Dodon. Nu știu ce-au vorbit ei cu ușile închise. Știu însă că șeful statului pe o rețea socială și-a îndemnat iarăși susținătorii să fie gata pentru acțiuni de protest și de rezistență față de autoritățile moldovenești actuale.

Dă de bănuit și faptul că Platforma DA de asemenea se pregătește de proteste. Punând cap la cap aceste și alte fapte, după cum ar fi îndemnul fostului ambasador Alexei Tulbure la alierea socialiștilor și a lui Renato Usatîi cu blocul ACUM după alegeri pentru a-l răsturna pe Plahotniuc, vrând-nevrând, mă bate gândul că Rusia prin slugile sale la Chișinău pune la cale o destabilizare de proporții. Ceva se coace. Nu degeaba, joi ambasadorul Dereck Hogan s-a întreținut cu președintele parlamentului Andrian Candu. Sper încă să triumfe spiritul rezonabil. Să nu uităm, totuși, că paza bună trece primejdia rea.

Alegeri pe fondul războiului

Or alegerile de la noi au loc pe fundalul agravării situației din Ucraina care ține piept  unor amenințări externe  tot mai mari. Moscova se pregătește să ocupe întreaga Ucraină, a declarat deunăzi președintele Petro Poroșenko la Adunarea Generală a ONU. El nu exclude posibilitatea declanșării unui război pe scară largă împotriva țării sale și acuză Moscova că vrea să refacă URSS în vechile hotare.

În cadrul dezbaterilor din Adunarea Generală a ONU, dedicate  situației în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, delegația Chișinăului s-a postat ferm de partea Kievului. Republica Moldova nu recunoaște anexarea Crimeii de către Federația Rusă, a declarat secretarul de stat în Ministerul moldovean de Externe, Tatiana Molcean, și își reiterează preocuparea în legătură cu perpetuarea crizei din Ucraina și a ostilităților din regiunile de Est ale țării vecine. E o poziție curajoasă, Chișinăul spunând astfel, aidoma lui Poroșenko, că nu ne se subordonează nimănui, că nu se lasă doborât.

Războiul din Ucraina este un avertisment pentru alegătorii creduli de la noi care se lasă încă manipulați de propaganda rusă. O guvernare pro-rusă la Chișinău ar fi o catastrofă pentru Republica Moldova care s-ar pomeni între ciocan și nicovală, s-ar transforma într-o insulă izolată, ruptă de lume și fără  nicio șansă de supraviețuire. Votați Europa, votați democrația, românitatea, modernitatea, pentru că doar astfel veți vota familia, localitatea natală, viitorul copiilor și, nu în ultimul rând, Moldova.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.