Menu
Embed:

Cronica lui Bogatu, 09.03.2019

PE: alegeri corecte

Observatorii UE care au monitorizat la fața locului scrutinul din Republica Moldova, concluzionând  că acesta a fost în linii mari corect și liber, au prezentat un raport pentru Comisia de Politică Externă a Parlamentului European în care și-au reiterat poziția, arătând că alegerile au fost transparente și democratice. Șefa delegației de observatori, Rebecca Harms, a dat în vileag și o serie de neajunsuri care totuși nu au influențat rezultatul final al votului. Unii deputați au cerut ca Parlamentul European să pună interesele Europei și ale democrației în Republica Moldova mai presus decât orgoliile de partid și să treacă peste supărările de altădată pentru a ajuta efectiv Chișinăul să avanseze pe calea integrării europene.

Asistența trebuie deblocată

Pe acest fundal, au existat voci care au cerut deblocarea asistenței micro-financiare pentru Republica Moldova. Europarlamentara din România, Norica Nicolai, de exemplu, a declarat că, în ciuda unor dificultăți firești, Republica Moldova  a reușit să se conformeze unor standarde democratice europene. Amintesc că problemele în relația cu UE s-au accentuat în urma anulării alegerilor locale din Chișinău. Premierului Pavel Filip i s-a sugerat atunci la Bruxelles că ar trebui modificată decizia instanței de judecată privind votul din capitală, ceea ce ar fi fost o ingerință politică în actul justiției. Cu toate că Republica Moldova nu-i ușă de biserică în materie de democrație, anularea susținerii financiare la solicitarea opoziției extraparlamentare trădează anumite partizanate politice la Bruxelles.

Evaluare amânată

Oricum, deși scrutinul a fost marcat de elemente preponderent pozitive, nu au lipsit un șir de lacune. Până una-alta, Parlamentul amână evaluarea efectelor votului de la 24 februarie asupra  relațiilor dintre UE și Republica Moldova. Uniunea Europeană își propune  să monitorizeze modul în care se formează majoritatea în  Parlament. Europarlamentarii se arată preocupați  de faptul ca deputații aleși să nu fie supuși presiunilor după alegeri, mai cu seamă în procesul formării unor coaliții. Prin urmare, Parlamentul European nu va face, deocamdată, nicio evaluare a consecințelor alegerilor asupra viitoarelor relații UE-Republica Moldova. Poziția respectivă va fi elaborată pe baza raportului final al OSCE aproximativ la 7 săptămâni după alegeri.

Originala coaliție a PDM

Între timp, scena politică moldovenească dă pe afară de speculații. Prin mass-media și rețelele sociale se fac supoziții că partidele ar fi demarat negocieri secrete, că în taină s-ar fi format deja unele coaliții obscure ș.a.m.d.  Liderul democraților Vlad Plahotniuc, într-un briefing, parcă încercând să liniștească spiritele, a spus că PDM de bună seamă face astăzi coaliție, numai că

Democrații așteaptă

Așadar, PDM, metaforic vorbind, se coalizează doar cu cetățenii, dezminte toate fabulațiile pe tema unor discuții discrete pe care le-ar purta deja în vederea formării unei noi majorități parlamentare și așteaptă că celelalte formațiuni să revină cu picioarele pe pământ. Oricât ar părea de paradoxal, azi președintele Dodon pare mai preocupat de viitoarele coaliții decât partidele înseși.  

Dodon: alianță cu ACUM

Lovitură de teatru. Președintele Dodon, care părea buimăcit  și derutat după alegeri, și-a revenit miraculos. Astăzi el știe ce are de făcut. Șeful statului spune pe șleau că are rezerve în ceea ce privește o alianță  a socialiștilor cu democrații. Mai pe placul său ar fi o alianță a PSRM cu ACUM. Dodon îndeamnă ostentativ cele două formațiuni politice să fie înțelepte și să se coalizeze împotriva Partidului Democrat. Potrivit lui, cum PSRM și Blocul ACUM au același scop, și anume să dea jos guvernarea democraților, ele trebuie să găsească un limbaj comun și să devină parteneri pentru a realiza obiectivul urmărit. Poziția sa pro-ACUM nu este întâmplătoare. Într-o primă fază după alegeri, Igor Dodon părea total depășit de situație.

Misterul celei de-a 30-a vizite

Nitam-nisam, a plecat de urgență în Rusia, chipurile, pentru a se odihni după oboseala  acumulată în timpul campaniei electorale la care n-a participat. Nevoia de recreație în weekend, invocată de șeful statului este cusută cu ață albă. Bănuiesc că el s-a dus pentru cea de-a 30-a oară în Rusia ca să afle ce are de făcut. Și se pare că a fost lămurit acolo că în interesul Rusiei ar fi un concubinaj PSRM cu ACUM. Socialiștii ar lovi două ținte dintr-un foc. Prima. Ar constitui o alianță situațională care ar da peste cap ordinea constituțională  în numele eliminării  influenței oligarhului din instituții, aruncând  societatea în anarhie. A doua. Un parteneriat pretins justițiar PSRM-ACUM , de pe urma căruia doar socialiștii ar ieși întăriți, ar fi un joc sado-masochist pentru PAS și Platforma DA care va distruge și aceste două partide, și încrederea oamenilor în democrație și perspectiva europeană. 

Moartea de la Viena

Fac furori relatările unui proiect internațional al jurnaliștilor de investigație care dau în vileag o schemă globală de spălare de bani în sumă de 9 miliarde de dolari, concepută și condusă de Troika Dialog, cea mai mare bancă de investiții din Rusia având legături cu elita conducătoare a Rusiei. Demascarea acestei spălări de bani a început în 2008, când avocatul austriac Erich Rebasso, implicat în tranzacțiile ilicite, a făcut un denunț la poliție. În iulie 2012, avocatul a fost răpit. Cadavrul lui Rebasso a fost găsit trei săptămâni mai târziu într-o pădure din apropierea Vienei. La scurt timp după crimă, doi foști ofițeri de poliție ruși au fost arestați în Austria și condamnați la opt și respectiv nouă ani de închisoare pentru complicitate la omor. Beneficiari ai spălătoriei sunt înalți demnitari de la Moscova care acționează prin interpuși precum violoncelistul Roldugin, al cărui nume apare în dosarul Panama Papers. Poreclit portmoneul liderului de la Kremlin, acesta ar fi primit prin Troika Dialog 69 de milioane de dolari. Potrivit anchetei Panama Papers, Raldughin este actualmente cel mai bogat muzician din lume, averea sa depășind 4 miliarde de dolari. Cântând la violoncel, să fii tu și cu stea-n frunte, nici într-o mie de ani nu câștigi această sumă fabuloasă.

Platon, implicat

Mai multe bănci din Europa, printre care Citigroup, Deutsche Bank, sunt implicate în spălarea de bani prin Troika Dialog. Ancheta demonstrează că și o bancă controlată de Veaceslav Platon a făcut parte din schema Russian Laundromat. Este vorba de Bunicon Impex SRL care a spălat prin Banca de Economii peste 66 milioane de dolari. Infracțiunile săvârșite de Troica Dialog au legătură directă cu celebrul dosar Magnitski, juristul care a plătit cu viața pentru că a încercat să demaște frauda. La 1 iunie 2012, autoritățile de la Chișinău au fost informate de fondul de investiții Hermitage Capital Management că miliardele de ruble transferate de la Moscova pe conturile SRL Bunicon-Impex de la Banca de Economii provin din schema de furt de la bugetul Federației Ruse. La 20 iunie 2012 CNA a intentat un dosar penal, însă Ministerul Finanțelor a sabotat ancheta, împiedicând un control fiscal la banca lui Platon.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.