Menu
Embed:

Cronica lui Bogatu, 25.05.2019

Rusia a influențat votul

Rusia s-a implicat în alegerile parlamentare din Republica Moldova de la 24 februarie, încercând să influențeze rezultatul scrutinului. Adam Kizinger, membrul Camerei Reprezentaților Congresului american, în cadrul unor audieri din Comitetul pentru Afaceri Externe, a dat în vileag ingerințele Moscovei în procesele electorale din mai multe țări, inclusiv în cele din Republica Moldova.

Aceste dezvăluiri n-au cum să ne surprindă.  Dacă a încercat să influențeze scrutinul prezidențial din 2016 în SUA, pentru Moscova Republica Moldova e o pradă ușoară. Bănuiesc că rezultatul partidelor pro-ruse a fost mereu umflat de Moscova de două decenii și jumătate.

Sancta simplicitas

Și iată că vine Maia Sandu și ne spune că Rusia își dorește alegeri libere în Republica Moldova. Vă dați seama: o țară care nu are alegeri libere la ea acasă ar vrea nu știu de ce alegeri libere în Republica Moldova. Sfânta simplitate! după cum  ar fi exclamat  reformatorul protestant Jan Huss când o femeie din mulțime a adus o legătură de lemne pentru focul în care urma să ardă el.

Pentru cine bat clopotele?

Pentru cine bat clopotele? se întreba protagonistului romanului cu același nume de  Ernest Hemingway, care căuta să surprindă esența spectacolului tragicomic al vieții. Ca în viață, în carte eroii devin lași, iar lașii eroi, totul însă până la urmă pare zadarnic. Un spectacol tragicomic se joacă pe scena politică de la Chișinău, iar clopotele bat după cei care, înșelând așteptările alegătorilor, au adus societatea în impas. La aproape trei luni după alegerile parlamentare președintele Igor Dodon se dă bătut. El s-a adresat Curții Constituționale pentru a afla când poate să dizolve Legislativul. Șeful statului dorește să știe când anume a pornit numărătoarea inversă: la 9 martie, ziua în care au fost confirmate rezultatele alegerilor, sau la 21 martie, ziua în care s-a desfășurat ședința de constituire a noului Legislativ. 

Toate drumurile duc la Moscova

De altfel, vina pentru acest impas o poartă chiar președintele Igor Dodon, care a pus Partidul Socialiștilor ostentativ în slujba Kremlinului, acceptând ca toate deciziile în vederea formării unei majorități parlamentare să fie luate  de Moscova. Deputații PSRM au făcut in corpore o vizită în Duma de stat, lucru nemaipomenit în politica europeană. Iar Rusia, la rându-i, le-a ordonat socialiștilor să boicoteze PDM și să încropească o alianță cu partidele PAS și PPDA.

Ceea ce nu au luat în calcul autorii acestui plan a fost conduita inadecvată a blocului ACUM care ba cere să i se ofere pe gratis toată puterea în stat, ba convoacă ședințe neregulamentare ale Parlamentului, sfidând toate procedurile posibile. Deunăzi Maia Sandu și Andrei Năstase, secundați de membrii fracțiunilor, au venit, bunăoară, în sala de ședințe a Legislativului, s-au oploșit în jilțuri, s-au hlizit, s-au fotografiat, s-au filmat și au plecat. Acest comportament comic începe să-l scoată din sărite până și pe președintele Dodon.

Se vede că penibilul în felul de a fi al blocului ACUM nu are margini. Recent  acesta a amenințat cu proteste împotriva  fățărniciei PSRM care nu face alianță cu Maia Sandu și Andrei Năstase. Joi, ACUM a anunțat proteste împotriva autorităților care ar fi permis scumpirea carburanților. Cine să le spună Maiei Sandu și lui Andrei Năstase că ei nu mai sunt copii să se joace de-a v-ați ascunselea? Dacă vor să schimbe ceva, să caute compromisuri și să-și asume guvernarea.

Linia roșie

Apropo de compromisuri. Concesiile, cedările reciproce  sunt bune în politică. Numai că ele au niște limite, niște linii roșii pe care atât PSRM, cât și ACUM în persoana lui Andrei Năstase le-au trecut. Această linie roșie este colaboraționismul cu regimul de la Moscova care ocupă o parte din teritoriul nostru național, a anexat Crimeea și a dezlănțuit un sângeros conflict armat în Donbass. 

Scandalul Ibiza

Ca să ne dăm seama cât de strâmb calcă politicienii moldoveni care cochetează cu Moscova haideți să ne îndreptăm privirile spre cazul Ibiza care a prăbușit recent guvernul Austriei. Scandalul a izbucnit la 17 mai, vineri după-amiază, când publicațiile germane Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017. Imaginile îl arată pe Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertății,  vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus.

Lecția austriacă

Politicianul austriac îi promite rusoaicei contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formațiunea sa înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfășoare câteva luni mai târziu. Mai mult, Strache îi sugerează interlocutoarei achiziția celui mai influent cotidian austriac și înlocuirea unor ziariști cu alții mai apropiați de partidului său. Suma avansată de pretinsa nepoată a oligarhului rus era de 250 de milioane de euro.

În mai puțin de 24 de ore de la publicarea dezvăluirilor, Hans Christian Strache a demisionat din guvern și a renunțat la conducerea Partidului Libertății. În urma crizei din Austria în mai multe state occidentale au demarat noi investigații privind coruperea politicienilor de către Rusia. E un avertisment serios pentru  oamenii politici de la Chișinău care au ajuns demult în solda Kremlinului. Mai cu seamă pentru cei care se dau de dreapta, dar de fapt fac blat cu Moscova.

Cine îl folosește pe Andrei Năstase?

Corespondența pe care o poartă Andrei Năstase cu procurorii ruși, colaborarea sa cu autoritățile ruse împotriva lui Plahotniuc dovedește că liderul Platformei DA nu este ceea ce pretinde că ar fi. Această palidă versiune moldovenească a austriacului Stache nu-i decât cabotinul  oligarhilor fugari, fapt de care profită Moscova, folosindu-l în propriile interese. 

Groparul limbii române

Pentru a se pune bine cu autoritățile ruse, Andrei Năstase a ajuns să insinueze că adepții integrării proeuropene, în afară de el, desigur, ar fi niște rusofobi, iar ca tacâmul să fie complet, a promis să păstreze limba rusă ca limbă oficială de comunicare interetnică, înregimentându-se astfel în tabăra groparilor limbii române. Andrei Năstase nu pentru prima oară o face de oaie. Batista pe care a pus-o pe țambalul integrării europene, taxarea unionismului drept aiureală și iată acum atașamentul său pentru limba de comunicare  interetnică dau de bănuit.

Omul ori e o marionetă, ori n-are stofă de politician. Ori și una, și alta. Între timp, Markwayne Mullin, membrul Camerei Reprezentanților a Congresului american, îi avertizează pe politicienii de la Chișinău, într-un editorial publicat pe portalul american The Hill, despre pericolul pe care îl comportă  neputința formării majorității parlamentare și a Guvernului.

Potrivit congresmenului, eșecul negocierilor dintre partide vulnerabilizează țara în fața influenței Rusiei. În opinia sa, eșecul discuțiilor pentru o nouă coaliție între PD și ACUM va duce în cele din urmă la instalarea unei administrații pro-ruse în R. Moldova, ceea ce ar trebui să „îngrijoreze profund” Europa și Statele Unite. În final, Mullin lansează un apel către PDM și blocul ACUM:

Să-și unească forțele pentru binele R. Moldova și pentru a nu lăsa țara să cadă în mâinile Kremlinului, odată cu destinul cetățenilor.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.