Menu
Embed:

MOLDASIG, în vizorul deputaților. „Pentru Moldova” propune crearea unei comisii parlamentare speciale

Deputații platformei parlamentare „Pentru Moldova” propun crearea unei comisii speciale în Legislativ care va investiga situația companiei "MOLDASIG". Aleșii susțin că există tentative de atac raider din partea omului de afaceri Veaceslav Platon, care ar fi preluat controlul asupra companiei de asigurări, în baza unei controversate hotărâri judecătorești. Recent, Veaceslav Platon a declarat că nu este vorba de atac raider, iar el nu ar controla pachetul majoritar de acțiuni.

Deputații Platformei parlamentare „Pentru Moldova”au semnat un proiect de hotărâre și solicită includerea acestuia pe agenda parlamentară. Potrivit lor, o comisie parlamentară specială ar trebui să examineze situația și să se expună în regim de urgență în cazul "MOLDASIG". Săptămâna trecută, deputatul PAS Dumitru Alaiba a sesizat Procuratura Generală în legătură cu un posibil atac raider asupra companiei. Potrivit lui, după o decizie recentă a instanței de judecată, acționarul ,care acum patru ani a fost obligat de Comisia Națională a Pieții Financiare să-și vândă cota, acum ar controla 65 la sută din acțiuni cu o valoare de 45 de milioane de lei. Omul de afaceri Veaceslav Platon neagă că ar fi vorba de un atac raider, dar recunoaște că el s-a adresat în instanță. El a precizat că cele 65% din acțiuni sunt controlate temporar de o companie de audit.

"Eu m-am adresat în instanță, iar mai mulți acționari s-au alăturat sesizării mele. Judecată nu ne-a dat aceste acțiuni, ci le-a redirecționat în gestiunea unei companii de audit. Când proprietarii își întorc ceea ce le aparține societății pe acțiuni, acest lucru nu poate fi numit un atac raider, din principiu. Domnul Alaiba nu înțelege esența problemelor."

Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Veaceslav Platon nu a figurat și nu figurează cu statut de ”acționar” "MOLDASIG", prin urmare ”pretențiile” acestuia sunt lipsite de temei juridic. Zilele trecute, CNPF a atras atenția autorităților statului că este necesară crearea unei celule de criză în privința "MOLDASIG". De asemenea, a atenționat că instituția este împiedicată, de vinerea trecută, să-și exercite prerogativele în administrarea specială a companiei de asigurări.

Săptămâna trecută, într-un interviu, omul de afaceri Veaceslav Platon a declarat că "MOLDASIG" ar fi stoarsă de bani de mai mulți ani. O parte ar fi ajuns la compania "Avia Invest", care a concesionat aeroportul, iar acționarii "MOLDASIG" au decis să recupereze 40 de milioane de lei.

La rândul său, compania "Avia Invest" a catalogat drept falsuri declarațiile omului de afaceri care nu ar fi decât un atac și o încercare de a obține, pe căi ilegale, resurse financiare care nu-i aparțin de drept. Cel mai probabil, Veaceslav Platon încearcă să agonisească veniturile ratate în cei câțiva ani de pușcărie, însă compania nu va ceda și va apela inclusiv la instanțele și curțile de arbitraj internaționale, a mai precizat compania.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.