Menu

Vize moldovenești, după modelul Schengen

Ministerul de Externe va elibera un nou tip de vize, care vor fi la fel de securizate ca cele din spațiul comunitar. Autoritățile susțin că modificările sunt o condiție a Uniunii Europene pentru liberalizarea regimului de vize și vor evita, astfel, falsificarea actelor moldovenești. De la începutul anului, doar puțin peste 6 mii de cetățeni străini au primit vize la intrarea în Republica Moldova.

Viza moldovenească va fi aproape identică cu cea eliberată pentru spațiul Schengen.

Singura diferență dintre vizele moldovenești și cele Schengen este timbrul. Pe vizele moldovenești acesta va conține stema de stat.

Viza moldovenească este necesară pentru cetățenii din circa 50 de state ale lumii. Cei care nu le solicită, nu pot intra și nici tranzita teritoriul Republicii Moldova. În listă sunt mai multe țări africane, arabe, dar și din America de Sud sau Australia. Excepție fac doar cetățenii UE și cei din spațiul CSI.

Intrarea în Republica Moldova nu este nici ea gratuită. Taxele pentru viza moldovenească sunt la înălțimea celor europene.

Republica Moldova urmează să parafeze într-o lună și jumătate acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Anterior, autoritățile de la Chișinău și-au exprimat speranța că moldovenii vor putea călători fără vize în UE din 2014.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.