Studenţi pensionari în China. Peste şapte milioane de vârstnici învață la universitate

Embed:

Niciodată nu e prea târziu să înveţi o nouă meserie. O demonstrează vârstnicii din China care studiază în universităţi chiar dacă au peste 60 de ani. În 2017, în instituţiile de învăţământ deschise pentru persoanele de vârsta a treia s-au înscris şapte milioane de pensionari. 

Zhang Xiaopin are 81 de ani. Bătrânul și-a dedicat viața sportului și nu prea a avut timp de învățătură. A decis să facă o facultate fiindcă nici măcar nu știa să scrie.

"Am început să-mi fac studiile la universitatea pentru vârstnici acum doi ani. Scopul meu principal e să-mi pun memoriile pe foaie. Dar, pentru că nu am frecventat niciodată școala, scriu foarte prost", a spus studentul pensionar Zhang Xiaopin.

Bătrânul speră că, după ce va termina studiile, va scrie o carte despre experiența sa de viață și va inspira tinerii să facă sport.

Iar Shao Beinping a decis să-și facă studiile la un colegiu de culinărie pentru a o ajuta pe fiica ei, care își face studiile în Europa, să învețe să gătească bucate tradiționale.

"Învăț să gătesc bucate chinezeşti, după care îi spun și fiicei mele cum să le prepare. Ei îi place foarte mult dim sum, un fel de mâncare tradițională. Filmez lecțiile în care profesorii ne arată cum să gătim și i le trimit ei", a zis studenta pensionară Shao Beinping.

Ministerul Educaţiei de la Beijing intenţionează să deschidă pînă în anul 2020 câte o universitate destinată vârstnicilor în fiecare oraş din ţară.

În prezent, în China există 60 de mii de astfel de instituţii de învăţământ. Potrivit statisticilor din 2016, peste 230 de milioane dintre locuitorii acestei ţări au peste 60 de ani, ceea ce reprezintă aproape 17 la sută din populaţia Chinei.

Lasă un comentariu