SUA au lansat în Afganistan cea mai mare bombă non-nucleară

Embed:

Statele Unite au lansat în Afganistan cea mai mare bombă non-nucleară, cunoscută drept "mama tuturor bombelor". Proiectilul conţine aproximativ 11 tone de explozibil şi a fost detonat peste tunelurile folosite de luptătorii ISIS. Armata afgană a anunțat că au fost uciși 36 de teroriști, în timp ce gruparea Statul Islamic dezminte că a pierdut combatanţi în bombardament. SUA au prezentat un material video cu momentul lansării bombei. 

Bomba a fost lansată în provincia estică Nangarhar, situată la granița cu Pakistanul. Ea a vizat o rețea de tuneluri despre care oficiali afgani și americani spun că sunt folosite de militanți asociați cu Statul Islamic. Preşedintele american, Donald Trump, s-a declarat mulţumit de rezultat.

"Suntem foarte mândri de militarii noştri. Ne mândrim şi cu membrii forţelor de ordine din această cameră. Lansarea acelei bombe reprezintă un nou eveniment de succes", a declarat preşedintele SUA, Donald Trump.

Bomba a fost lansată cu ajutorul unei aeronave care aparţine Comandamentului de Operaţiuni Speciale. Armata americană mai are în arsenal încă 19 astfel de proiectile. Valoarea lor depăşeşte 300 de milioane de dolari. Anterior, administraţia preşedintelui Donald Trump, a anunțat că Washingtonul pregăteşte o nouă strategie în lupta împotriva terorismului şi intenţionează să consolideze trupele armate americane din Afganistan.

"Mama Tuturor Bombelor" este cea mai mare bombă non-nucleară din arsenalul armatei Statelor Unite. Proiectilul explodează la aproape doi metri deasupra solului și are o carcasă foarte subțire, care permite ca explozia să fie cât mai puternică. Bomba are o lungime de nouă metri şi un metru lăţime şi este cea mai mare armă ghidată prin satelit şi lansată din avion.

"Mama tuturor bombelor" are o forță explozivă egală cu aproximativ 11 tone de explozibil şi poate pune la pământ copacii de pe o rază de 75 de metri. Cu toate astea, acesta nu este cel mai mare proiectil de pe glob. "Tata tuturor bombelor" se află în Rusia şi este de patru ori mai mare, decât bomba americană. Energia degajată în timpul exploziei este echivalentă cu cea de la detonarea a 44 de tone de trotil.  

Lasă un comentariu