SUA va finanţa armata. James Pettit a dezminţit afirmaţiile lui Anatol Şalaru

Embed:

Acum câteva zile, fostul ministru al apărării, Anatol Şalaru, a scris pe facebook că americanii urmau să ne ofere câte 12,7 milioane de dolari anual, dar s-ar fi răzgândit după ce militarii moldoveni nu au participat la câteva aplicații regionale, din cauză că nu au avut permisiunea şefului statului, Igor Dodon. Ambasadorul american, James Pettit, a dezminţit informaţiile.

"Nu am suspendat asistenţa, finanţarea, deloc. Am observat că în acest an, din păcate, Armata Naţională din Moldova nu a participat la exerciţiile militare în străinătate. Noi discutăm această chestiune. Eu sper că în viitorul foarte apropiat că vor continua această participare", a spus ambasadorul SUA în Moldova, Jamess Pettit.

James Pettit a mai anunţat că SUA oferă armatei un grant în valoare de 1,6 milioane de dolari, pentru modernizarea poligonului de la Bulboaca. După ce presa din Federaţia Rusă a publicat o ştire  precum că pe poligonul de la Bulboaca vor fi antrenaţi militari pentru un eventual conflict pe Nistru, Pettit a inspectat baza militară. Diplomatul crede că este vorba de o neînţelegere. 

"Noi încercăm să ajutăm Armata Naţională să fie mai pregătită pentru a participa la diferite misiuni de menţinere a păcii. Toate obiectele sunt pentru instruire şi nu ameninţă pe nimeni", a comentat ambasadorul SUA în Moldova, Jamess Pettit.

Clădirile construite încă în 1992, aflate într-o stare deplorabilă, vor fi renovate. În orăşelul militar, vor fi instruiţi soldaţii care participă la misiuni de pacificare. 

"Instalarea posturilor de control la intrarea în orăşel, verificarea maşinilor şi a persoanelor, inclusiv antrenarea geniştilor la verificarea străzilor, clădirilor, dacă sunt mine şi dezamorsarea acestor mine", a afirmat comandantul interimar al Armatei Naţionale, Eduard Ohladciuc.

Între timp, se construiesc anexe la cele trei cazarme prevăzute pentru 450 de militari, inclusiv femei. Totodată, va fi construită o staţie de epurare

Acum trei ani, tot din banii oferiţi de SUA, au fost amenajate poligoanele de tragere. Dacă până în 2012 ţintele erau desenate pe hârtie, iar militarii se deplasau la locul tragerii pentru a vedea dacă au nimerit în ţintă, acum totul se face automat. 

"La impact ţinetele automat cad. Toate rezultatele obţinute sunt înregistrate în sistemul de operare. La necesitate pot fi scoase la imprimantă şi prezentate ca rezultat pentru a scoate media", a precizat comandantul interimar al bazei militare de la Bulboaca, Sergiu Ghervas.

Până acum, în cadrul proiectului de modernizare a bazei militare din Bulboaca au fost investiţi 1,2 milioane de dolari americani.
 
 
 

Lasă un comentariu