Sub asediul NĂMEŢILOR! Premierul a îndemnat oamenii să nu iasă din case

Embed:

Situaţie excepţională în Capitală, dar, deocamdată, nu şi în restul ţării. Asta chiar dacă Moldova se află sub cod galben de ninsori, drumurile naţionale sunt înzăpezite sau blocate de copaci căzuţi, iar aproape 600 de localităţi nu au energie electrică. 

Autorităţile s-au întrunit, astăzi, în două şedinţe de urgenţă: una dimineaţa şi alta la ora 13:00, pentru a discuta situaţia creată.

Premierul Pavel Filip a cerut Ministerului Transportului şi Poliţiei de Frontieră să emită comunicate din oră în oră cu informaţii privind situaţia pe drumurile din ţară şi la punctele de frontieră.

Înturcât în zilele următoare temperaturile vor creşte există risc de inundaţii. Astfel, şeful cabinetului de miniştri a cerut să fie curăţate râurile peste care au căzut copaci şi să fie verificate digurile de protecţie.

Oamenii legii, care monitorizează traficul rutier pe şoselele naţionale, atenţionează că circulaţia este îngreunată, transportul public nu circulă, iar, pe alocuri, stratul de zăpadă ajunge până la doi metri.

În prezent, la deszăpezirea drumurilor din ţară sunt implicate 300 de unităţi de transport.

În aceste condiţii, premierul Pavel Filip a îndemnat cetăţenii să nu iasă, deocamdată, din case, decât dacă este vorba despre o urgenţă.

"Rămâne a fi prioritar securitatea și siguranța cetățenilor. Arborii să fie înlăturați, în primul rând cei care blochează drumurile. După care să avem posibilitatea de curățare a acestor drumuri, reconectarea energiei electrice. Temperatura este plus afară. Toate aceste precipitații se topesc. De aceea riscurile de inundație rămân a fi valabile. Noi avem experiență deja în acest sens. Să întreprindem toate măsurile necesare ca să nu avem, să nu ne confruntăm cu aceleași care le-am avut anul trecut. Vorbesc de lacuri, vorbesc de iazuri, vorbesc de digurile de protecție", a declarat Pavel Filip.

"La moment situaţia se schimbă de la minut la minut. La moment avem înregistrate 679 de localităţi deconectate de la lumină din 22 de raioane ale ţării, preponderent din centrul şi sudul ţării. Este şi funcţionează celula de criză. În celula de criză au venit suplimentar reprezentanţi ai ambulanţelor de la 903 şi au vcenit suplimentar reprezentanţi ai ministerului Apărării care deja sunt în contact permanent. În momentul în care este necesitate forţele şi mijloacele ministerului Apărării pot să iasă acolo unde este necesitate", a spus şeful SPCSE, Mihail Harabagiu.

"Avem înregistrat un caz în oraşul Comrat. O persoană ieri s-a pornit să-şi aducă oile de la stână, dar până acum nu s-a întors acasă. Noi avem grupe implicate şi persoane implicate, inclusiv am implicat şi serviciul chinologic pentru a efectua măsuri de căutare a acestei persoane dispărute", a zis şeful IGP, Alexandru Pânzari.

Premierul Pavel Filip a dispus crearea unui număr de telefon de urgenţă, la care pot apela persoanele care au nevoie de ajutor, fie că rămân blocate în nămeţi, trebuie să ajungă la spital sau au nevoie de alimente ori medicamente.

De asemenea, autorităţile propun deschiderea unui cont în lei, dolari sau euro, pentru colectare de fonduri.

Premierul a mai anunţat că a vorbit cu partenerii externi despre posibilitatea oferirii unui ajutor financiar.

Lasă un comentariu