Superstiţii de Crăciun. În ajunul sărbătorii unii oameni ghicesc cât de roditor va fi anul, iar fetele nemăritate - ursitul

Embed:

Află cât de roditor şi ploios va fi anul, ghicind în cepe, şi îşi protejează animalele de boli, făcând ritualuri străbune. Vorbim despre moldovenii superstiţioşi de la sate, care, în ajunul Crăciunului pe stil vechi, încă mai respectă un şir de obiceiuri bizare, preluate de la bunici.

Tot în această zi, fetele nemăritate cred că își pot visa ursitul. Preoţii spun, însă, că toate aceste ritualuri şi superstiţii sunt păgâne, iar credincioşii trebuie să renunţe la ele.

Aşa-zisul Calendar de ceapă reprezintă una dintre cele mai vechi tradiţii moldovenești legate de ajunul Crăciunului. Unii gospodari, în special de la sate, respectă, în această zi, şi alte obiceiuri preluate de la străbuni.

Alţi superstiţioşi respectă, în această zi, ritualuri bizare pentru a-şi apăra animalele din gospodărie de boli.

Specialiştii în folclor spun, însă, că toate aceste superstiții şi obiceiuri au origini păgâne. 

"Prezența superstițiilor este mai degrabă specifică unor sate care sunt mai îndepărtate de drumurile astea centrale, care sunt mai izolate de celelalte. La baza acestor superstiții și credințe stă ceva păgân, adică ele vin din antichitate, nu sunt proprii nouă, adică perioadei moderne", a spus şefa Sectorului Folcloric al Academiei de Ştiinţe, Mariana Cocieru.

Şi biserica este împotriva acestor ritualuri, care ar fi necreștine.

"Se întâmplă ca oamenii, mai ales tinerii care nu cunosc tradiția bisericească, moștenind de la părinții lor sau de la bunici, care tot așa au fost nu prea religioși sau nu au fost la spovedanie, se întâmplă că fac niște lucruri mai urâte care nu au nicio treabă cu biserica", a zis preotul Antonie Cumpătă.

Creștinii ortodocși de stil vechi vor sărbători Crăciunul mâine.

Lasă un comentariu