Suplimente în grădiniţe. 1.600 de angajaţi vor primi premii în acest an

Peste 1.600 de angajaţi ai grădiniţelor din municipiul Chişinău vor primi până la sfârşitul acestui an un supliment la salariu. În acest scop, din bugetul municipal vor fi alocate peste 3,5 milioane de lei. P

rintre beneficiari se numără bucătarii, ajutorii de bucătari, dădacele şi ajutorii de educatori. În prezent, salariile lor încep de la o mie de lei şi, în funcţie de studii şi experienţă, pot ajunge până la 1.600 de lei.

Suplimentul pe care îl vor primi angajaţii variază între cinci sute şi opt sute de lei. Totuşi, consilierii liberali au declarat că ei şi-ar dori dublarea premiilor.

"Propunem cu o sută de procente majorare", a zis consilierul PL, Ion Cebanu.

"Noi am calculat resurse doar pentru suma din proiect. Alte resurse noi nu avem, de aceea noi propunem numai suma de trei milioane", a spus şefa Direcţiei Finanţe a Primăriei Chişinău, Valentina Văzdăuțan. 

Consilierii spun, că datorită acestor suplimente la salarii, angajaţii din grădiniţe vor fi motivaţi să muncească. Unii consilieri susţin că astfel de iniţiative ar trebui să fie adoptate pe termen lung.

"În contextul elaborării bugetului pentru 2018, cred că ar fi cazul să identificăm aceste grupuri de lucrători care au un salariu de nivelul bucătarilor, ca să le asigurăm un minim de venit pentru existenţă", a afirmat consilierul PDM, Liviu Oboroc.

În această toamnă două grădiniţe riscau să se închidă din lipsă de bucătari. una dintre directoare a declarat că acest supliment este binevenit, pentru că îi va permite să găsească mai uşor angajaţi.

"Dacă salariul este majorat, înseamnă că şi persoana ştie la ce vine. Fără ei noi nu putem activa. Pedagogii fără ajutori de educatori, fără bucătari, nu fac faţă", a menționat directoarea grădiniţei nr. 182, Silvia Adrecenco.

În cele 157 de grădiniţe din Chişinău sunt 400 de posturi vacante de educatori şi ajutori de educator, 104 - de bucătari, 46 - de spălători de vase şi 37 de asistenţi medicali.

Lasă un comentariu