Suport din străinătate. Moldovenii de peste hotare sprijină dezvoltarea satelor în care s-au născut

Embed:

Au plecat în căutarea unei vieţi mai bune printre străini, dar nu au uitat de localităţile lor de baştină. Cu banii câştigaţi peste hotare, 3.400 de migranţi moldoveni au contribuit la dezvoltarea satelor în care s-au născut. Fondurile au fost colectate în cadrul unui proiect implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu suportul financiar al Guvernului Elveţiei.

Migranţii originari din satul Copceac, Găgăuzia, şi-au propus să pună în aplicare un proiect ambițios. Au colectat o sumă impunătoare pentru a procura un greder costisitor. Printre cei care au donat bani se numără şi Vasilii Iusiumbeli, stabilit de 24 de ani în Turcia.

"Simt că este datoria mea. Încerc să ajut cu ce pot. Încercăm să venim acasă de cinci sau şase ori pe an. Vedem că satul se dezvoltă, dar dorim să facem şi mai mult", a spus băştinaşul din satul Copceac, Vasilii Iusiumbeli.

Au contribuit financiar şi partenerii externi, dar şi autorităţile locale.

"Bugetul total va fi de 52 de mii de dolari, dintre care 15 mii sunt grant, 13 mii au fost oferite de primărie şi comunitate, iar 14 mii de autorităţile regionale. Grederul va fi folosit pentru lichidarea gunoiștelor neautorizate şi pentru deszăpezire", a spus primarul satului Copceac, Oleg Garizan.

Autorităţile locale îşi mai propun să deschisă în localitate o casă pentru bătrâni. 25 vârstnici ar putea fi găzduiţi în fostul cămin pentru medici, care urmează să fie reconstruit.

"Pentru reconstrucţia clădirii nu va fi nevoie de suportul localnicilor. Ei vor contribui la întreţinerea instituţiei. Vor oferi bani pentru produse alimentare şi alte cheltuieli", a afirmat primarul satului Copceac, Oleg Garizan.

Din anul 1999, cu sprijinul localnicilor au fost reparate numeroase drumuri din sat.

Tot cu sprijinul financiar al celor plecaţi peste hotare, dar şi al localnicilor, în Copceac se construieşte o nouă biserică.

"Construcţia unei biserici înseamnă renaşterea sufletelor omeneşti. Dacă o biserică este construită pe banii unor sponsori, oamenii nu se simt ataşaţi de acest lăcaş", a spus preotul Vitalii Zelinschi.

Proiecte similare sunt implementate în 38 de localităţi din ţară.

Lasă un comentariu