Surplus de bani! Statul a acumulat un excedent bugetar de un miliard de lei

Embed:

Statul a acumulat un surplus de peste un miliard de lei, în nouă luni ale acestui an. Autorităţile au anunţat că acest excedent bugetar îi permite Guvernului să-şi revadă planurile de cheltuieli şi să majoreze finanţarea pentru unele proiecte investiţionale şi sociale.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, cheltuielile operate din bugetul public naţional, între lunile ianuarie-septembrie, se ridică la 37,2 miliarde de lei. În aceeaşi perioadă, au fost acumulate venituri de 38,4 miliarde de lei, adică cu 1,2 miliarde de lei mai mult.

Cel mai mare surplus s-a înregistrat în bugetele locale şi în bugetul de stat cu peste 440 de milioane de lei pentru fiecare. În cazul bugetelor de asigurare medicală şi socială excedentul se ridică la aproape 190 de milioane de lei şi, respectiv, 90 de milioane de lei.

Experţii economici consideră că acumularea unui surplus de venituri îi va permite Guvernului să fie mai flexibil în ceea ce priveşte finanţarea unor proiecte.

"Excedentul oferă spaţiu de manevră Guvernului. În acest sens, eu cred că Executivul, până la sfârşitului anului, va avea posibilitatea să cheltuiască mai mulţi bani, în funcţie de priorităţile politicii pe care le are", a spus expertul economic Viorel Gîrbu.

Executivul prognozează că tendinţa de creştere a veniturilor bugetare va fi menţinută şi în următorii ani, ca urmare a creşterii economice şi a dinamizării mediului de afaceri.

Lasă un comentariu