Tendinţe pe piaţa muncii: Cusătoresele, sudorii şi asistenţii medicali sunt la mare căutare

Embed:

Сusătoresele, sudorii şi asistenţii medicali vor fi cei mai căutaţi specialişti pe piaţa muncii din Republica Moldova, în anul 2018.  De asemenea, ne confruntăm cu o criză acută de poliţişti şi muncitori calificaţi în diverse domenii. Datele au fost oferite de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi se raportează la tendinţele din luna decembrie a anului trecut. 

Lucrătorii în industria textilă şi confecţii rămân a fi cei mai căutaţi pe piaţa muncii.

La Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt înregistrate 2.170 de posturi vacante, mai bine de jumătate fiind pentru cusătorese. Mai sunt cătaţi 524 de lucrătorii calificaţi în întreprinderile industriale, cei mai solicitaţi fiind sudorii.

Angajatorii mai caută şi 485 de operatori şi maşinişti în diferite domenii. În domeniul vânzărilor sunt disponibile 463 de posturi vacante.

În total, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 6985 de locuri de muncă pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați.

Georgeta Mir este directorul unei companii de textile. La întreprinderea pe care o conduce, în prezent, lucrează 65 de angajaţi, dar mai este nevoie de acoperit un deficit de 30 de persoane.

"Permanent vin, pleacă şi anul trecut eram cam în aceeaşi situaţie cum suntem şi în anul ăsta. Este un cerc continuu şi permanent avem nevoie de câteva persoane noi. Sunt foarte multe companii care doresc să lanseze produceri în Moldova şi este şi o necesitate de forţă de muncă mult mai mare decât înainte", a spus designerul vestimentar Georgeta Mir.

Cusătoresele spun că volumul de muncă a crescut în ultimii ani, dar şi cerinţele companiilor.

Autorităţile au o explicaţie penttru deficitul constant de braţe de muncă în domeniul industriei textile.

Pentru specialiştii cu studii superioare şi medii, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă are o ofertă de 1.911 locuri vacante.  Cele mai multe, 381 la număr, sunt destinate pentru specialiştii din domeniul sănătăţii. Pentru poliţişti sunt 329 locuri vacante, cei mai căutaţi fiind inspectorii de patrulare şi ofiţerii de sector. În şcolile şi grădiniţele din ţară sunt vacante 257 de posturi.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la sfârşitul anului 2017 în ţară erau aproape nouă mii de locuri vacante. Cele mai multe se găsesc în Chişinău, peste 3.200. Urmează municipiile Bălţi cu 948 şi Cahul cu 413.

Reprezentanţii site-urilor de joburi din ţara noastră susţin că în 2018 ne vom confrunta cu o criză pe piaţa muncii în mai multe domenii.

"Domeniul industriei uşoare, ingineriei, IT, industria bancară, operatori ghişeu, casier şi cele ce ţin de vorbirea limbilor străine. Pe site apar tot mai multe companii cu 1-10 şi mai multe oferte de job, iar candidaţi sunt tot mai puţini.O poziţie vacantă dacă acum doi ani se închidea în două, trei zile, acum companiile aşteaptă câte o săptămână, o lună", a spus reprezentantul site de angajare Veronica Boshneak.

Partea bună este că revin acasă tot mai mulţi moldoveni care au emigrat la munci peste hotare.

Oficial, în Moldova, numărul persoanelor din categoria populaţie economic activă este de peste un milion şi 300 de mii.

Lasă un comentariu