Toţi locuitorii unei localități din municipiul Comrat au fost conectaţi la apeduct şi au apă potabilă la robinete

Embed:

Toţi locuitorii satului Chirsova din municipiul Comrat au fost conectaţi la apeduct şi au apă potabilă la robinete. Până acum, doar 60 la sută dintre săteni aveau acces la apă de calitate, restul, peste două mii de locuitori, fiind nevoiţi să care apa de la fântâni, aflate la kilometri distanţă de casele lor.

De acum în colo, toţi vor avea acces la apă potabilă datorită a două sonde și a unui turn de apă, care au fost construite în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. La ceremonia de inaugurare a acestora au participat ambasadorul Uniunii Europene în ţara noastră, Peter Michalko şi başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care au testat calitatea apei.

Până acum, peste 2.000 de săteni din Chirsova erau nevoiţi să care apă de la o fântână care se află la patru kilometri distanţă de casele lor. 

Oamenii se bucură că, în sfârşit, vor avea apă potabilă în gospodăriile lor.

Chirsova este prima localitate din Găgăuzia asigurată în totalitate cu apă potabilă de calitate. 

"O parte dintre locuitori era deja aprovizionată cu apă potabilă. Această parte a satului se află, însă, mai departe de fântânile arteziene, aşa că a fost nevoie să realizăm acest proiect, mai exact să săpăm două sonde arteziene", a spus primarul satului Chirsova, mun. Comrat, Serghei Sapunji.

Costul proiectului se ridică la aproape un milion şi 900 de mii de lei. Cea mai mare parte a sumei a fost oferită de Uniunea Europeană, iar restul banilor este contribuția autorităților publice locale și regionale.

"Faptul că am reuşit să ridicăm calitatea vieţii locuitorilor din Chirsova este un lucru minunat. Noi vom continua astfel de proiecte", a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko.

"De fiecare dată zic: Dacă cetăţeanul a simţit rezultatul proiectului, atunci putem spune că am făcut un lucru foarte bun", a menționat başcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Proiectul a fost realizat prin intermediul programului SARD, implementat de PNUD. Reprezentanţii SARD planifică să construiască în localitate şi un sistem de canalizare.

"Vom începe proiectul peste o lună sau două. După cum ştim, accesul la apă de calitate este foarte important, dar dacă nu vom avea un sistem de canalizare calitativ, problemele vor rămâne", a afirmat reprezentantul permanent al PNUD în Moldova, Dafina Gercheva.

În satul Chirsova din raionul Comrat locuiesc şapte mii de oameni.

Lasă un comentariu