Menu

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile cel Mare

Astăzi, creștini ortodocși sărbătoresc una dintre cele mai mari sărbători de la începutul anului, Sfântul Vasile cel Mare. El a fost unul dintre cei mai importanți preoți ai bisericii ortodoxe și cel mai mare teolog creștin.

De asemenea, potrivit tradiției, astăzi se sărbătorește anul nou pe stil vechi. Oameni obișnuiesc să meargă cu semănatul, plugușorul și să le ureze gospodarilor un an nou bogat. 

În Moldova, tradițiile și obiceiurile de Anul Nou pe stil vechi sunt păstrate cu sfințenie.

În ajun de Sfântul Vasile, omenii merg cu Ursul și le urează stăpânilor un an cât mai prosper și plin de evenimente frumoase. Apoi, ei sunt răsplătiți de gazda casei cu dulciuri și colaci.

De Sfântul Vasile, gospodarii își deschid larg porțile pentru a primi cete de semănători.

De asemenea, creștini merg la biserică și se roagă pentru sănătatea celor apropiați, apoi, preoții îi seamănă pe oameni, pentrui ca să aibă un an nou frumos și bogat.

Încă o tradiție frumoasă, păstrată de la strămoși, este mersul cu plugușorul pe înserat.

Totodată, bătrânii spun că dacă în noaptea de Sfântul Vasile va ninge, anul va fi îmbelșugat, iar dacă este senin, va fi prosper.

Potrivit datelor Întreprinderii de Stat Registru în Moldova aproape 59 de mii de bărbați poartă numele Vasile, 19 mii Vasili, iar 4.500 de femei se numesc Vasilisa.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.