Tradiţiile de Crăciun sunt păstrate cu sfințenie de majoritatea satelor din țară. Cete de colindători îmbărcați în haine de sărbătoare au mers pe la casele gospodarilor

Embed:

Tradițiile de Crăciun pe stil vechi sunt păstrate cu sfințenie în majoritatea satelor din ţară. Cete de colindători au îmbrăcat, astăzi, straie populare și au mers din casă în casă, pentru a vesti Nașterea Mântuitorului. Gospodarii, la rândul lor, i-au răsplătit pe creştini cu bani şi bunătăţi.

În satul Coteala din raionul Briceni, creștinii s-au adunat în biserica din localitate, unde a răsunat prima colindă. Ulterior, vestitorii Nașterii lui Iisus Hristos au mers pe la casele gospodarilor din sat, care i-au întâmpinat cu dulciuri şi vin.

"Uneori parcă îmi pare că se pierd din tradiţiile astea şi e foarte bine când cineva le duce mai departe şi le transmite generaţiilor viitoare", a spus locuitoarea satului Coteala, Briceni, Cristina Pascari.

"E foarte frumos, suntem fericiţi şi ne bucurăm de toate obiceiurile acestea", a menționat locuitorul satului Coteala, Briceni, Octavian Pascari.

Printre colindători a fost şi preotul din localitate.

"Noi mai avem în afară de slujire şi alte misiuni, şi alte chemări, care trebuiesc îndeplinite, de aceea când avem timp şi ocazie desigur însoţim colindătorii ca să aducem binecuvântarea lui Iisus cel născut în Betleem la toate gospodăriile", a zis preotul Sergiu Chifeac.

Colinde s-au auzit, astăzi, şi în satul Drăgușeni din raionul Strășeni.

După ce au primit colindători, gazdele au stat la masa de sărbătoare.

"În ziua de Crăciun facem mămăliguță, că așa este tradiția: mămăliguță cu brânză de oi și cu friptură de purceluș. Cârnăciori, cighiri, tefteluțe și când vine un creștin în casă, el se bucură că mămăliguța e caldă", a afirmat locuitoarea satului Drăgușeni, Strășeni, Maria Ispas.

Şi în familia Gheorghiță din satul Sîngereii Noi, raionul Sîngerei, Crăciunul este o sărbătoare așteptată, aşa că toţi membrii se adună, în această zi, în jurul mesei.

Gospodina casei a pregătit cele mai gustoase bucate, iar gospodarul a turnat în pahare.

În țara noastră, Crăciunul se sărbătorește de două ori. Pe stil nou, în data de 25 decembrie, și pe stil vechi - pe șapte ianuarie. În anul 45 înainte de Hristos, împăratul roman Iulius Caesar a creat calendarul iulian, care a fost folosit şi în secolul 4 după Hristos, când biserica creştină de la începuturi a stabilit data de 25 decembrie ca Ziua de Naştere a lui Iisus.

Din 1.582, este, însă, folosit calendarul gregorian, creat de Papa Grigore al 13-lea. Suveranul Pontif, care era pasionat de astronomie, a observat că anul solar era diferit de anul măsurat conform calendarului iulian şi a decis că era nevoie de o corecţie de 10 zile pentru cele 16 secole care se scurseseră de la măsurarea timpului după calendarul iulian.

Diferenţa dintre cele două calendare a ajuns acum la 13 zile şi se majorează cu o zi la fiecare 128 de ani. Astfel, în anul 2100, Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit deja pe 8 ianuarie. Deşi toate ţările din lume au adoptat noul calendar pentru uz administrativ, majoritatea bisericilor ortodoxe se conduc, în continuare, după calendarul iulian.

Lasă un comentariu