Transferuri mai mari. În decembrie, au fost transferate peste 106 milioane de dolari

Embed:

În anul 2017 moldovenii aflaţi peste hotare au transferat în ţară aproape un miliard 200 de milioane de dolari, cu 11,2 la sută mai mult decât în 2016.

Cei mai mulţi bani au fost transferaţi în dolari. Doar în luna decembrie, în ţară au fost transferate peste 106 milioane de dolari, în creștere cu 13 la sută, comparativ cu ultima lună din 2016.

Cei mai mulți bani, au ajuns în țara noastră în decembrie 2017 din Uniunea Europeană - 33%. În același timp, 33,2 la sută din bani au fost transferați din țările membre ale CSI. Restul provin din alte state ale lumii. Dacă e să vorbim despre provenienţa geografică, atunci cei mai mulţi bani, aproximativ 34 de milioane de dolari au ajuns în Moldova din Rusia.

Urmează statul Israel cu peste 19 milioane de dolari, Italia cu 11 milioane, SUA cu nouă milioane, Germania cu puţin peste cinci milioane de dolari şi Marea Britanie cu 200 de mii de dolari mai puţin. Din alte state ale lumii în Moldova au fost trimişi peste 13 milioane de dolari.

Datele BNM arată că în decembrie 2017 cei mai mulți bani, peste 48 la sută au fost trimişi în dolari. Puțin peste 44 la sută - în euro, iar 7,5 procente în ruble rusești. Chiar dacă suma transferurilor este una mare, experţii economici susţin că acestea nu mai au o contribuţie decisivă la dezvoltarea economiei Moldovei.

Potrivit lor cel mai mare aport îl au exporturile, iar în curând şi volumul salariiilor plătite va depăşi suma totală a transferurilor. 

În 2017, exporturile Moldovei au fost în sumă de 2,4 miliarde de dolari.

Experţii economici susţin, însă, că transferurile sunt mult mai mari decât cele prezentate de BNM, deoarece mulţi bani vin pe căi neoficiale.

Potrivit specialiştilor, în următorii ani transferurile vor scădea.

Moldovenii spun că se descurcă mai uşor datorită banilor trimişi de rudele care muncesc peste hotare.

Potrivit BNM, în ultima lună din 2017, moldovenii au trimis acasă peste 106 milioane de dolari.

Lasă un comentariu