Trei ani de puşcărie pentru Saakashvili. Fostul președinte al Georgiei a fost condamnat pentru abuz de putere

Embed:

Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakashvili, a fost condamnat de un tribunal din Tbilisi la trei ani de închisoare pentru abuz de putere. Decizia a fost pronunţată în lipsa fostului demnitar, care se află, în prezent, în Ucraina.

La scurt timp după anunţarea verdictului, politicianul a susţinut o conferinţă de presă, la Kiev, unde a declarat că oligarhii din Ucraina, Rusia şi Georgia încearcă să-l distrugă.

"Pentru lupta împotriva noastră şi, în special, împotriva mea, au fost investite sute de miliarde de dolari din trei ţări diferite. Eu nu am, însă, bani, armament, armată şi organizaţii importante. Tot ce am este reputaţia şi dreptatea mea", a zis fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakashvili.

Avocatul lui Saakashvili a declarat că decizia judecătorilor este ilegală.

"Este un caz motivat politic şi este evident că vorbim aici despre o persecuţie politică împotriva lui Mihail Saakashvili. Era imposibil să fie condamnat în baza dovezilor prezentate în instanţă, aşa că această decizie este ilegală", a menționat avocatul lui Saakashvili, Sopho Goglichidze.

Procurorul care a instrumentat cazul spune, însă, că această decizie ar trebui să fie o lecţie pentru toţi cei care încalcă legea.

"Nu contează ce poziţie în stat are o persoană şi câtă putere are. Această decizie ar trebui să ne reamintească tuturor că suntem egali în faţa legii şi că cel care face abuz de putere va fi pedepsit", a afirmat procurorul Irakli Nadareishvili.

Fostul preşedinte al Georgiei a fost judecat în dosarul uciderii unui bancher georgian, în ianuarie 2006. Cu o seară înainte de crimă, victima s-a certat cu patru funcţionari de la Ministerul de Interne de la Tbilisi, care erau însoţiţi de soţia ministrului de atunci Vano Merabişvili.

La presiunea presei şi a opoziţiei, ministrul a anunţat arestarea a patru poliţişti, care au recunoscut că l-au răpit pe bancher şi l-au bătut, însă a negat că cei patru reprezentanţi de rang înalt s-au certat cu acesta şi ar fi comandat omorul lui.

Potrivit procurorilor georgieni, Saakashvilii i-a promis unuia dintre cei patru angajaţi ai Ministerului de Interne că ii va graţia pe cei 4 poliţişti condamnați pentru uciderea bancherului.

Astfel, după ce au stat trei ani în închisoare, poliţiştii au fost graţiaţi de preşedintele Mihail Saakashvili. Acesta a declarat ulterior că ar fi recurs la acest gest, deoarece nu are încredere în justiţia georgiană.

Odată cu schimbarea conducerii, în 2012, la recomandarea CEDO, dosarul a fost redeschis, iar ex-premierul georgian Vano Merabişvili, dar şi oficiali din cadrul Ministerului de Interne, au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare pentru falsificarea datelor din dosar.

La scurt timp, şi Mihail Saakashvili a fost învinuit că a graţiat poliţiştii în mod ilegal. Între timp, acesta a părăsit Georgia şi şi-a refăcut cariera politică în Ucraina, unde a preluat conducerea unei mişcări de opoziţie faţă de preşedintele Petro Poroşenko.

Lasă un comentariu