Trimişi în izolator. Cinci învinuiţi în dosarul ANSA sunt cercetaţi în arest

Embed:

Doi oameni de afaceri şi trei angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, reţinuţi ieri pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi escrocherie, au primit câte 25 şi, respectiv, 30 de zile de arest preventiv. Un alt angajat ANSA, reţinut în acest dosar, va fi cercetat în arest la domiciliu. Deciziile au fost luate, astăzi, de magistraţii judecătoriei Chişinău cu sediul în sectorul Buiucani. 

Printre angajaţii ANSA care au primit mandat de arestare preventivă este şi Mihail Negrescu, şeful Direcţiei Control Fitosanitar, care neagă acuzaţiile procurorilor.

"Toate probele vorbesc în favoarea lui şi din păcate avem ce avem că demersul procurorilor nu se cercetează, ci pur şi simplu se copiează", a precizat avocatul lui Mihail Negrescu, Alexandru Bot.

Procurorii susţin că au probe care ar demonstra vinovăţia celor şase învinuiţi.

"Probele, care sunt cunoscute despre activitatea învinuiţilor. Având o măsură non-privativă, ultimii pot evident să le distrugă. Există riscul de distrugere, de influenţarea martorilor", a menționat procurorul anticorupţie, Victor Munteanu.

Potrivit procurorilor, angajaţii ANSA ar fi eliberat certificate fitosanitare unor agenţi economici pentru exportarea merelor în Federaţia Rusă. Companiile importau mere din Polonia, le certificau ca produse moldovenești și le exportau în Rusia prin Belarus, fără a traversa frontiera ţării noastre.

Ca urmare, în februarie anul trecut, instituţiile din Federaţia Rusă au interzis exportul de mere prin Belarus. Anchetatorii moldoveni au deschis două dosare penale în acest caz şi au constatat că, doar în 2016, agenţii economici vizaţi şi-ar fi însuşit ilegal din bugetul de stat 260 de mii de lei. Bănuiţii riscă până la 15 ani de închisoare.

Lasă un comentariu