Tudor Copaci, directorul ANRE: Există premise pentru reducerea tarifului la gazele naturale

Embed:

Gazul s-ar putea ieftini, întrucât există premise pentru micşorarea tarifului. Declaraţia a fost făcută, astăzi, de directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Tudor Copaci, la şedinţa Comisiei parlamentare economie. El a precizat că urmează să fie făcute calcule în acest sens.

"Sunt precondiţii de a fi micşorat, noi totuşi insistăm şi toate datele ne arată ca urmează să fie micşorat, dar cât - nu ar fi profesional să fie din partea mea să spun cu -15 sau cu -25", a spus directorul ANRE, Tudor Copaci.

La sfârşitul lunii trecute, şi premierul Pavel Filip a declarat că prețul pentru gazele naturale, livrate în acest an, ar putea să scadă cu până la 20 la sută. Şeful Executivului a spus atunci că acest lucru reiese din analiza Ministerului Economiei, care a ținut cont de evoluţia prețului la nivel internațional.

Pavel Filip a mai declarat că noul tarif ar trebui să fie aplicat din întâi ianuarie 2018, iar diferenţa să fie compensată.

Ulterior, MoldovaGaz a depus o cerere către ANRE pentru a revizui preţul la gazele naturale. Furnizorul a prezentat un raport de venituri și cheltuieli prognozate pentru acest an, în baza căruia va fi calculat noul tarif.

MoldovaGaz a cerut o reducere cu 11,4 la sută. Decizia finală urmează să fie luată în cadrul unei şedinţe la ANRE.

În prezent, consumatorii casnici care folosesc lunar până la 30 de metri cubi de gaz achită 5 lei şi 89 de bani pentru un metru cub, iar pentru un consum mai mare: 6 lei şi 13 bani.

Lasă un comentariu