Turcia se ia de gât cu UE. Conflictul dintre Turcia şi Olanda ia amploare

Embed:

Conflictul dintre Turcia şi Olanda ia amploare. Ministrul de Externe de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, critică întreaga comunitate europeană şi condamnă UE pentru faptul că a cerut Turciei să nu facă declarații exagerate în conflictul diplomatic cu Țările de Jos. 

Ministerul de Externe de la Ankara califică drept foarte grav faptul că Bruxellesul s-a solidarizat cu Olanda în acest conflict. Turcia consideră că în aşa mod autoritățile de la Haga au încălcat drepturile omului și valorile europene.

Oficialii turci susţin că apelurile la calm lansate de UE nu au nicio valoare pentru Ankara. Iar cei doi miniștri turci cărora le-a fost interzisă intrarea în Olanda vor ataca decizia la CEDO.

"Dacă Olanda nu va face pașii necesari pentru a rezolva această criză, atunci Turcia îi va spune tot ceea ce crede", a spus vicepremierul Turciei, Numan Kurtulmus.

Scandalul diplomatic dintre cele două ţări a izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute, după ce mai mulţi oficiali de la Ankara s-au pomenit cu interdicţia de a participa la manifestaţiile turcilor din Olanda. Evenimentele aveau drept scop susținerea modificărilor constituționale care vor oferi puteri sporite președintelui Turciei.

Conflictul i-a determinat pe oficialii Olandei și a Turciei sa se acuze reciproc.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, căruia i-a fost interzis accesul în Olanda, a declarat în cadrul unei adunări, care a avut loc în Franța, că Olanda are rămășițe "naziste" şi "fasciste".

"Aceasta este Olanda, o ţară democrată doar între ghilimele. Da, folosesc ghilimelele, pentru că deja acest stat reprezintă capitala fascismului", a afirmat ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.

Replica premierului olandez a fost extrem de tăioasă.

"Declaraţiile politicienilor turci sunt inacceptabile. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ţara noastră a fost atacată de naziști. Nu noi, dar Turcia trebuie să-şi ceară scuze pentru astfel de acuzaţii", a zis premierul Olandei, Mark Rutte.

În conflictul diplomatic dintre Turcia şi Olanda s-a implicat și secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg a declarat că Olanda și Turcia ar trebui să se concentreze asupra lucrurilor care le unesc.

Lasă un comentariu