Ucraina a primit statutul de ţară aspirantă pentru aderarea la NATO

Embed:

Ucraina a primit statutul de ţară aspirantă pentru aderarea la NATO, anunţă presa de la Kiev. Într-un mesaj postat pe site-ul Alianţei Nord-Atlantice se arată că în prezent 4 ţări şi-au exprimat dorinţa de a adera la NATO: Bosnia-Herţegovina, Georgia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi Ucraina.

În comunicatul Alianţei se subliniază că, potrivit articolului 10 al tratatului de la Washington, NATO e deschisă oricărei ţări din Europa care îşi poate îndeplini datoriile de membru şi care poate contribui la securitatea spaţiului euro-atlantic.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a salutat decizia NATO şi a declarat că aşteaptă următorul pas, invitaţia de participare la Planul de Acţiuni pentru Aderare.

"Împreună cu echipa mea, discutăm ideea privind introducerea în Constituţie a integrării europene şi euro-atlantice. Ambele, potrivit sondajelor de opinie, consolidează societatea şi se bucură de susţinere în rândul populaţiei", a afirmat preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

În prezent, Alianţa Nord-Atlantică are 29 de membri. Potrivit procedurii, ţările care îşi exprimă dorinţa de a deveni membre NATO primesc invitaţia de a participa la Planul de Acţiuni pentru Aderare, un program de reforme politice şi militare. Fosta Republică Yugoslavă a Macedoniei a parcurs acest program şi aşteaptă invitaţia de aderare, care depinde de soluţionarea diferendului cu Grecia în privinţa denumirii ţării.

Bosnia a primit invitaţia de a participa la Planul de Acţiuni, iar Georgia şi Ucraina aşteaptă invitaţia.

Lasă un comentariu