Ucraina pune condiţii. Kievul vrea vameşi moldoveni pe segmentul transnistrean

Embed:

Iniţiativa de a institui un punct de control vamal comun cu Ucraina la Cuciurgan încinge spiritele. Kievul susţine că ar putea închide punctele de trecere pe segmentul transnistrean în cazul în care iniţiativa va eşua.  

Reprezentantul politic din stânga Nistrului, Vitalie Ignatiev a criticat dur ideea în cadrul întâlnirii de astăzi cu vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Balan. El a spus că subiectul poate pune în pericol negocierile în formatul 5+2. Pe de altă parte, Balan a ţinut să precizeze că Moldova insistă pe necesitatea creării punctului comun. 

Ucraina vrea punct de control comun, iar în caz contrar ameninţă că va permite doar accesul în ţară a pietonilor și va interzice traficul rutier și transportul de mărfuri.

Președintele subcomitetului din Comisia pentru securitate națională și apărare a Radei de la Kiev, Irina Friz a precizat pe o reţea de socializare că administraţia de la Kiev consideră regiunea transnistreană drept teritoriu al Republicii Moldova şi vrea prezenţa vameşilor moldoveni la frontieră. Totodată ea a menţionat că Tiraspolul ar fi solicitat Moscovei să exercite presiuni asupra Chişinăului pentru a nu da curs iniţiativei.

Reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitalii Igantiev, susţine că instituirea unui punct de control comun la Cuciurgan contravine înţelegerilor anterioare dintre Chişinău şi Tiraspol şi califică iniţiativa drept una distructivă. El cere includerea acestui subiect pe agenda discuţiilor în formatul 5+2.

"În calitate de reprezentant politic, m-am adresat tuturor participanţilor la întâlnirea de astăzi, cu rugămintea de a renunţa la planurile de instituire a controlului comun. Ele pot avea consecinţe economice nefaste şi îngrădi libera circulaţie atât a persoanelor cât şi a transportului. Considerăm iniţiativa drept cea mai mare provocare şi ameninţare pentru procesul de negocieri", a spus reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitalii Igantiev.

La râdul său, vicepremierul pentru reintegrare Gheorghe Balan susţine că instituirea unui control comun la Cuciurgan este necesară pentru a reduce cazurile de contrabandă şi migraţie ilegală a cetăţenilor. 

"Acest subiect se referă nemijlocit la relaţiile bilaterae moldo-ucrainene. Ele nu vizează înrăutăţirea situaţiei pentru agenţii economici sau pentru populaţia din stânga Nistrului. Aici pot să se teamă numai cei care au anumite scheme ilicite. Respectiv nu vedem necesitatea discutării în formatul 5+2", a afirmat vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Balan.

Postul de la Cuciurgan ar urma să fie primul punct comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean.

Lasă un comentariu