Ucraina: Sute de persoane au participat la o paradă a portului popular românesc

Embed:

Românii au recucerit Bucovina pentru o zi!  Sute de oameni au participat la Parada portului popular românesc, organizată, ieri, în centrul orașului Cernăuți din Ucraina.  Printre participanţii la eveniment, care au venit îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti, au fost şi moldoveni, în frunte cu interpreta Maria Iliuţ. Defilarea comunităţii românilor a impresionat ucrainenii. 

Strada pietonală din Cernăuţi, construită încă de imperiul austro-ungar, s-a umplut de oameni îmbrăcaţi în ii. Doar inscripțiile în ucraineană trădau faptul că parada portului românesc nu se desfășoară în România, ci în Ucraina. Fiecare localitate din apropierea oraşului Cernăuți a venit să se laude cu ţinutele moștenite de la străbuni.

Moldova a fost reprezentată de un ansamblu folcloric din Colicăuți, raionul Briceni.

"Foarte mult dă această paradă pentru noi toți. Nu numai din Colicăuți, dar și de aici din Cernăuți și de la Moldova, de la noi, pentru valorificarea mai departe a costumului național și păstrarea lui", a spus conducătoarea ansamblului din satul Colicăuţi, Briceni, Maria Rusnac.

Vedeta evenimentului a fost cântăreaţa Maria Iliuț.

Deși locuiește de mulți ani la Chișinău, artista, originară din Cernăuţi, spune că nu uită de casa părintească. 

"Foarte emoţionată, pentru că vin în faţa publicului meu, în fata bucovinenilor mei. Mulţumesc celor care organizat, toata admiratia si recunoştinţa, deoarece promovează tradiţiile şi nu în ultimul rând portul nostru", a precizat interpreta, Maria Iliuț.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi. 

"Avem alături de noi colectivele minorităților naționale de aici din Cernăuți. Avem alături comunitatea poloneză, comunitatea germană și desigur ucraineană cu doua colective", a declarat organizatorul parade, Vasile Tărîţeanu.

Potrivit ultimului Recensământ, 15 la sută din locuitorii oraşului Cernăuţi din Ucraina sunt români.

Lasă un comentariu