UE, principalul partener al Republicii Moldova. Exporturile către ţările Uniunii Europene au crescut simțitor

Embed:

Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial al țării noastre. Anul trecut, 65 la sută din volumul total al produselor moldoveneşti exportate au ajuns în statele blocului comunitar.

Evoluţia comerţului internaţional cu mărfuri moldoveneşti a fost analizată de un grup de experţi germani, iar rezultatele studiului au fost prezentate deputaţilor

Datele raportului arată că exporturile către Uniunea Europeană au crescut simţitor odată cu semnarea Acordului de Asociere. Dacă în 2004, Moldova a livrat în ţările blocului comunitar doar 41 la sută din totalul mărfurilor destinate comerţului exterior, atunci anul trecut acest indicator a constituit 65 la sută.

Pentru comparaţie, acum 12 ani, mai bine de jumătate dintre exporturi ajungeau în CSI, iar în 2016 acest indicator a scăzut până la 20 la sută. În ultimii ani a înregistrat o creştere simţitoare exportul de utilaje în ţările UE. De la 4 la sută, cât a fost anterior, la 15 la sută în 2016. Un avans substanţial a înregistrat şi domeniul IT.

Exportul acestor servicii a crescut de la un procent în 2004, la 9 procente, anul trecut. Experţii germani au remarcat şi faptul că Moldova a înregistrat progrese notabile în procesul de integrare europeană.

Aceste evoluţii vor fi evaluate la summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc în curând, la Bruxelles. Studiul a fost finanţat de Guvernul Germaniei.

"Sunteți țara numărul unu atunci când vine vorba de integrarea europeană. Este un fapt. Avem relații și cu alte state post-sovietice, dar schimbul de mărfuri este foarte scăzut", a menționat liderul GET, Moldova, Ricardo Giucci.

"Georgia, Moldova și Ucraina vor fi evaluate împreună atunci când se va discuta despre relațiile cu UE. Cu siguranță va fi o competiție. Fiecare dintre aceste ţări şi-ar dori să fie lider", a afirmat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Lasă un comentariu