Un film realizat acum 25 de ani, semnat de celebrul regizor moldovean Valeriu Jereghi, a fost proiectat aseară la un cinematograf din Chișinău

Embed:

Un film realizat acum 25 de ani, semnat de celebrul regizor moldovean Valeriu Jereghi, a fost proiectat aseară la un cinematograf din Capitală. Pelicula intitulată "Şi va fi...." a fost distrusă în urma unui incendiu, însă o copie a acesteia a fost găsită recent în Franţa. Vestea l-a emoţionat până la lacrimi pe autorul filmului. 

Filmul "Şi va fi..." a fost realizat în 1992, având-o în rol principal pe celebra actriţă din România Maria Ploae. Un an mai târziu, opera cinematografică a fost proiectată în cadrul renumitului festival de la Cannes.

Ulterior, pelicula a fost distrusă în urma unui incendiu şi a fost dată uitării. Peste un sfert de secol, regizorul Valeriu Jereghi a aflat că o copie s-a păstrat la Arhiva Naţională de Film din Franţa. Un cetăţean francez a venit în Republica Moldova şi, din întâmplare, a văzut fotografii realizate în timpul filmărilor. 

"El mi-a spus că a văzut poza pe perete, un cadru din film şi mi-a spus acest film îl cunosc. - De unde?- El este în cinemateca Franceză. -Cum?", a spus regizorul Valeriu Jereghi.

Arhiva Naţională de Film din Franţa a restaurat pelicula şi a returnat-o ţării noastre, după 25 de ani. 

"Sunt foarte bucuros să transmit Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în numele Franţei, versiunea digitală a filmului "Şi va fi...". Este o lucrare foarte importantă pentru patrimoniul cinematografic al Republicii Moldova", a menționat ambasadoul Franţei în Republica Moldova, Pascal Le Deunff.

Filmul a fost proiectat aseară la un cinematograf din Capitală. Potrivit scenariului, protagonista şi copilul ei încearcă să supravieţuiască, într-o perioadă extrem de complicată. 

Spectatorii au rămas impresionaţi.

Regizorul Valeriu Jereghi spune că a trăit emoţii de nedescris. 

"După 25 de ani, astăzi l-am privit prima dată pe ecran. Imediat aşa mi-au apărut toate amintirile s-au descoperit. Toate emoţiile, la fiecare cadru, episod. Pentru mine astăzi, în această o oră şi 30 s-a proiectat o viaţă în detalii pe care am avut-o atunci când am realizat acest film"m a afirmat regizorul Valeriu Jereghi.

Şi protagonista filmului, actriţa Maria Ploaie, a fost extrem de emoţionată, când a aflat că pelicula a fost restaurată.

"Am o stare de emoție ți îmi tresaltă inima de bucurie și îmi aduc aminte de fiecare dată de prima întâlnire cu regizorul Valeriu Jereghi. În urma veștii, aflată la Paris, am venit la București măncând pământul. Sigur eram foarte emoționată și fericită", a precizat actriță din România, Maria Ploaie.

Valeriu Jereghi regizat numeroase pelicule aflate în topul celor mai bune filme din ţara noastră. Printre cele care s-au bucurat de succes se numără filmele "În toamnă voi fi acasă", "Cocostârcul", "Iona" şi "Arrivederci", care i-a adus autorului renume mondial. 

Lasă un comentariu