Un fost spion rus, stabilit într-un oraş britanic, otrăvit cu o substanţă necunoscută. Care este starea acestuia

Embed:

Un fost spion rus stabilit în oraşul britanic Salisbury şi fiica lui au fost internaţi în stare critică după ce au fost contaminaţi cu o substanţă toxică necunoscută. La spital au ajuns şi 2 poliţişti şi un membru al echipelor de intervenţie care au participat la anchetă. Un restaurant, un bar şi o stradă din localitate au fost închise şi decontaminate de experţi.

Fostul agent rus şi femeia care îl însoţea au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă de lângă un centru comercial din Salisbury, un oraş situat la 100 de kilometri de Londra. 

"Cei doi, care se pare că se cunosc, nu aveau răni vizibile şi au fost duşi la Spitalul Districtual din Salisbury. Acum, ei primesc tratament pentru contaminare cu o substanţă necunoscută", a afirmat polițistul Craig Holden.

Poliţia are deja 2 suspecţi suprinşi de camerele de supraveghere din zona în care a avut loc incidentul.

Poliţiştii au verificat atent toată zona, inclusiv coşurile de gunoi pentru a găsi probe: mănuşi de protecţie sau recipientul în care a fost transportată toxina. Presa britanică scrie că victimele ar fi fost contaminate cu fentanil, o substanţă de 10 ori mai puternică decât heroina, dar poliţia nu a confirmat informaţia. Doza mortală de fentanil este de doar 3 miligrame.

Fost colonel în serviciile secrete ruse, Serghei Skripal fusese condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. El a primit azil în Regatul Unit în 2010, după un schimb de spioni între SUA şi Rusia. Ulterior, Skripal a recunoscut că a spionat în favoarea Regatului Unit.

Întrebat despre speculaţiile din presa britanică legate de o eventuală implicare a Rusiei în otrăvirea lui Skripal, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat orice legătură.

"Din păcate nu am niciun comentariu de făcut, deoarece nu avem nicio informaţie", a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov.

Peskov a adăugat că Rusia e gata să colaboreze în cadrul anchetei, dacă autorităţile britanice vor solicita acest lucru.

Cazul aminteşte de otrăvirea la Londra în 2006, a lui Alexandr Litvinenko, un fost agent rus de spionaj. El a fost iradiat cu poloniu radioactiv şi a murit după 3 săptămâni. Autorii asasinatului, cetăţeni ruşi, au fost condamnaţi în lipsă, dar Rusia nu a acceptat să îi extrădeze.

Lasă un comentariu