Un nou punct comun de trecere a frontierei moldo-ucrainene a fost inaugurat. Pavel Filip şi Petro Poroşenko au participat la eveniment

Embed:

De astăzi, la punctul de trecere a frontierei "Cuciurgan-Pervomaisc" există un singur filtru de control. Acesta este primul punct vamal comun moldo-ucrainean, pe segmentul transnistrean. Inaugurarea a avut loc pe teritoriul ţării vecine, iar la eveniment a participat premierul Pavel Filip şi președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Ultimul s-a remarcat prin glume.

Petro Poroşenko l-a invitat pe Pavel Filip la Strasbourg. Nu este, însă, vorba despre oraşul francez, unde se regăsesc mai multe instituţii europene, ci despre satul Cuciurgan din Ucraina, care a fost fondat de colonişti germani şi a purtat denumirea Strasbourg până în anul 1944. Acolo, cei doi oficiali au susţinut o conferinţă de presă. 

De acum în colo, la punctul de trecere a frontierei "Cuciurgan - Pervomaisc" va exista un singur filtru de control, în loc de două câte erau până astăzi. Încă un post vamal comun moldo-ucrainean ar urma să fie deschis în luna august.

"Ne-am înţeles să ne întâlnim pe teritoriul Moldovei, la punctul de trecere Bronniţa-Unguri, şi să începem proiectul de construcţie a podului care leagă oraşul Iampol de satul Cosăuţi. Dorim să restabilim şi tronsonul de cale ferată Berezeni-Basarabeasca", a spus președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

"Agenţii economici nu vor mai fi nevoiţi să meargă la alte puncte vamale ca să-şi facă documentele de export sau import, dar vor avea ocazia să facă acest lucru nemijlocit aici. Aceasta este foarte important luând în consideraţie că 70 % din volumul total al schimburilor comerciale din regiunea transnistreană aveau loc anume prin acest punct", a declarat prim-ministrul, Pavel Filip.

Premierul Pavel Filip a ţinut să menţioneze că acest control comun la frontiera moldo-ucraineană nu înseamnă o blocadă a regiunii transnistrene.

"Despre care blocadă este vorba, mai ales luând în consideraţie că 60% din mărfurile exportate din această regiune ţintesc piaţa Uniunii Europene. De aceea poate acest eveniment nu este pe placul unor lideri din această regiune, dar cu certitudine este pe placul cetăţenilor noştri care locuiesc aici", a afirmat prim-ministrul, Pavel Filip.

Preşedintele Ucrainei s-a remarcat nu doar prin glume, dar şi prin încercarea sa de a traduce în ucraineană declaraţia lui Pavel Filip despre regiunea transnistreană, după ce premierul moldovean a remarcat că traducătorul a făcut o gafă. Petro Poroşenko a declarat, anterior, că înţelege puţin limba română, deoarece s-a născut în Basarabia.

Deşi ambii oficiali cunosc limba rusă, ei au preferat să vorbească în română şi ucraineană.

Proiectul privind controlul comun la frontiera moldo-ucraineană este implementat cu sprijinul Uniunii Europene şi are drept scop modernizarea managementului frontierelor, conform practicilor europene.

Ţara noastră mai are alte patru puncte comune. Este vorba despre Bricen i- Rosoşani, Criva - Mămăliga, Larga - Kelminţi şi Giurgiuleşti - Reni.

Lasă un comentariu