Un val de frig siberian s-a instalat în Europa. Mai multe ţări se confruntă cu ninsorile abundente

Embed:

Gerul a cuprins nu doar ţara noastră, ci aproape toată Europa, unde s-a instalat un val de frig siberian. De la Moscova până la Londra, temperaturile extreme au făcut victime, iar ninsorile au dat peste cap traficul rutier şi cel feroviar.

În Ucraina şi Croaţia, s-au înregistrat chiar şi până la minus 20 de grade. În acelaşi timp, din cauza frigului, şcolile din mai multe ţări au fost închise.

În România, două autostrăzi şi 30 de drumuri naţionale sunt închise din cauza viscolului, iar zeci de curse feroviare şi 15 zboruri au fost anulate. De asemenea, din cauza frigului, instituţiile de învăţământ din 11 judeţe au fost închise pentru următoarele două zile, iar Primăria oraşului Bucureşti a decis să închidă şcolile şi grădiniţele pentru toată săptămâna.

Vremea rea le dă bătăi de cap şi locuitorilor din Ucraina. Cea mai gravă situaţie se înregistrează în regiunea Odesa, unde, din cauza ninsorilor şi a vântului puternic, peste 300 de şcoli şi-au suspendat temporar activitatea, iar şase localităţi au rămas fără energie electrică.Autorităţile locale le-au recomandat oamenilor să nu iasă din case.

Ninsorile au perturbat şi traficul aerian. Mai multe zboruri din oraşele ucrainene Odesa şi Herson au fost amânate sau anulate. 

Între timp, în unele zone din sudul Bulgariei traficul rutier a fost complet blocat, din cauza stratului gros de zăpadă. Au fost închise şi punctele de trecere a frontierei cu bacul peste Dunăre. 

A nins puternic şi în Croaţia, unde zeci de oameni nu au putut ieşi din case, deoarece zăpada le-a blocat uşile şi geamurile. Peste o mie de soldaţi au fost mobilizaţi pentru a ajuta cetăţenii aflaţi în dificultate. 

O situaţie similară se înregistrează şi în Bosnia şi Herţegovina, unde mai multe drumuri naţionale au fost închise, iar şcolile şi-au sistat activitatea. În câteva localităţi a fost decretată stare de urgenţă. 

Nu a scăpat de ger nici Italia. Majoritatea havuzurilor din Roma au îngheţat. 

Temperaturi neobişnuit de scăzute, de până la minus zece grade, s-au înregistrat şi în Germania. Meteorologii locali au anunţat că, noaptea trecută, a fost cea mai friguroasă de la începutul acestui an.

Foarte frig este şi în Franţa, unde un grup de refugiaţi, cazaţi în corturi, a aprins un rug în stradă, pentru a se încălzi.

Nici vestul continentului nu a scăpat de urgie. În Marea Britanie, zeci de curse feroviare au fost anulate sau au înregistrat întârzieri. De asemenea, a fost perturbat traficul aerian şi cel rutier.

Meteorologii britanici au anunţat că se aşteaptă temperaturi mai scăzute decât la Polul Nord şi ninsori puternice.

Lasă un comentariu