Una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Chișinău va fi renovată. Cum arată acum Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice

Embed:

Una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Capitală, oferită Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice ar putea fi restaurată în cadrul unui proiect transfrontalier.

Propunerea îi aparţine Ministerului Educației şi este susţinută financiar de primarul orașului Iași, Mihai Chirica. Autorităţile nu ştiu deocamdată de câţi bani va fi nevoie pentru renovarea clădirii în care a fost votată Unirea.

Edificiul este unul dintre puținele din Capitală, care s-au mai păstrat de la începutul secolului 20. Acum clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare, iar ultima reparație cosmetică a fost făcută în 2001.

"S-a reparat fațada, dar spre regret, calitatea lucrărilor care au fost făcute atunci nu a fost una foarte bună și peste 2-3 ani am început să vedem consecințele", a spus rectorul Academiei de Muzică, Teatru, Arte Plastice, Victoria Melnic.

Cu timpul situația s-a agravat. 

"Chiar aici vedeți imprimată ștampila fabricii sau a uzinei unde a fost turnată această scară din fontă. Sunt elemente originale de pe vremea de când aceste clădiri de la începutul secolului 20", a menționat rectorul Academiei de Muzică, Teatru, Arte Plastice, Victoria Melnic.

În perioada anilor 1917 - 27 martie 1918, edificiul a găzduit şedinţele Sfatului Ţării. Iar acum o sută de ani, deputații au votat unirea Basarabiei cu România. Clădirea a fost grav avariată în timpul celui de-al doilea război mondial.

"Aproape că nici nu era acoperiș. O iarnă și o vară a plouat aici toată vremea. Tot parchetul, toate coridoarele și aici era dărâmat totalmente", a precizat profesorul universitar, Iustin Scarlat.

O șansă pentru acest monument istoric ar fi restaurarea acestuia cu sprijinul autorităților din Iași, în cadrul unui proiect transfrontalier. 

"Țările membre ale UE au destule posibilități să dezvolte asemenea proiecte cu țările care sunt la frontieră comună cu UE. Vom prezenta autorităților de la Iași un memoriu privind istoricul, starea actuală a edificiului, modul în care ne dorim și ce ne dorim să se întâmple la acesta", a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

Vestea i-a bucurat pe studenți. 

Inițial, clădirea a aparţinut unei instituții școlare. Aici erau cazaţi copiii nobililor în perioada studiilor. În scurt timp, aceasta a fost transformată în Gimnaziul nr. 3 pentru băieţi. Din 1914 până în 1918 aici a fost spitalul militar.

După ce a găzduit Sfatul Țării, edificiul a devenit sediul Facultăţii de Agronomie a Universităţii din Iaşi, iar în 1945 – a Institutului Agricol din Chişinău.

Lasă un comentariu