Usatîi, din nou în deplasare oficială în Rusia. Care a fost decizia consilierilor municipali din Bălţi

Embed:

Consilierii municipali din Bălţi au votat o decizie prin care îi aprobă o nouă deplasare de serviciu în Federația Rusă a primarului fugar Renato Usatîi. Unii aleși s-au arătat deranjați de faptul că aceste deplasări nu aduc niciun folos orașului. Alții au calificat această decizie, pentru care au votat membrii formațiunii politice "Partidul Nostru", drept o tentativă ilegală de a motiva absența edilului de la locul de muncă.

Este deja pentru a treia oară, de la începutul acestui an, când primarul penal Renato Usatâi le cere aleșilor locali să-i aprobe deplasări de serviciu în Federația Rusă. De această dată el se va afla în vizită oficială până în data de 18 septembrie.

"Până la urmă nu am văzut un raport elocvent, un rezultat clar. Sunt niște contacte stabilite în Federația Rusă, dar nu le văd palpabile. Nici măcare ce s-a promis. Această perioadă trebuie să aibă niște rezultate clare pe care noi nu le vedem deocamdată.", a afirmat Vlad Ghiţu, consilier municipal.

Unii consilieri sunt de părere că aceste deplasări nu au un temei legal. Astfel Renato Usatîi nu face decât să-și motiveze absența.

"În afară de această decizie, nu le-a fost prezentat niciun act oficial consilierilor municipali. Consider această decizie drept una ilegală şi care argumentează lipsa nemotivată a primarului de la locul de muncă.",a declarat un alt consilier municipal, Alexandr Usatîi. 

Și locuitorii din Bălţi s-au arătat nemulțumiți de faptul că Usatîi se plimbă prin Rusia şi nu munceşte.

"Călare pe cal, și cât de bine se înțelege cu vedetele din Rusia asta da am observat. În rest din păcate nimic. Și nu cred că e normal ca primarul să nu se afle la locul de muncă."

"Oamenii așteaptă într-adevăr schimbări. - De pe urma acestor deplasări oamenii au văzut schimbări? - Eu personal nu am văzut schimbări, din păcate. Dar ne dorim mult."

Secretarul Consiliului Municipal Bălți susține că proiectele de decizie cu privire la deplasările de serviciu ale primarului nu încalcă prevederile legale, iar edilul va veni cu un raport despre activitatea lui din această perioadă.

"Conform legislației la întoarcerea primarului va fi prezentat raportul. A fost prezentată informația dată de către Șeremet în cadrul ședinței.", a zis Irina Serdiuc, secretarul Consiliului Municipal Bălţi.

Usatîi recunoaşte că a solicitat deplasări în străinătate, pentru că este căutat de Interpol. Asta chiar dacă acum o lună el a declarat pe o rețea de socializare că nu mai este în urmărire internațională.

"Eu mă aflu în căutare internațională. Sunt nevoit să plec doar în acele țări, unde mă simt în siguranță. Voi pleca în acele țări în care pot și am să dezvolt orașul mai departe.", a afirmat primarul municipiului Bălţi, Renato Usatîi.

Între timp, primarul fugar postează imagini pe rețelele de socializare unde apare distrându-se în deplasările oficiale pe care le are în Federația Rusă. Poate fi văzut beat criță, călare pe cal și cântând de fericire după ce echipa sa favorită de fotbal Zaria Bălți a câştigat un meci.

"Eu sărbătoresc astăzi victoria echipei noastre de fotbal Zaria. Zaria campion! Sanea, te rog să zâmbești pentru Bălți! Sanea, Sanea! Zâmbește pentru Bălți. Sanea, liniște! Nu fi nervos."

În aceeași ipostază, dar deja alături de subalternul său, viceprimarul municipiului Bălți, Igor Șeremet a chefuit după victoria clubului.

"Noi mergem înainte. Vom lupta pentru victoria noastră. Am să fac totul ca să promovez imaginea Republicii Moldova ca toți să înțeleagă că municipiul este cel mai bun."

Renato Usatîi a mai postat pe o rețea de socializare cum zboară cu elicopterul deasupra orașului Nijni Novgorod din Rusia.

Acesta nu se află la locul de muncă din data de 7 septembrie a anului trecut. Renato Usatîi rămâne în căutare internațională din 2016, iar în momentul în care va fi reținut, va intra în vigoare mandatul de arest pe un termen de 30 de zile.


Acesta este învinuit de tentativă de omor la comandă a bancherului rus Gherman Gorbunțov. Totodată, Renato Usatîi este acuzat că ar fi influienţat depozițiile presupusului killer. Dacă vina lui Usatîi va fi demonstrată, el riscă până la 20 de ani de puşcărie.

Lasă un comentariu