UTA Găgăuzia: Bani pentru antreprenori. 16 oameni au beneficiat de granturi oferite de UE

Embed:

16 antreprenori din Găgăuzia şi raionul Taraclia au primit bani din partea Uniunii Europene pentru a-şi dezvolta propriile afaceri. Ei au fost selectaţi în baza unui concurs la care au  participat 87 de persoane. Astfel, investitorii şi-au propus să stimuleze dezvoltarea bussinesului în localităţile din ţară. 

Ivan Nedov este unul dintre antreprenorii care a beneficiat de un grant în mărime de 18 mii de euro pentru afacerea sa. De trei ani, acesta asamblează tractoare din piese aduse din Belarus.

"Acest proiect a avut un start foarte reuşit şi în prezent lucrăm în toată Moldova. Tehnica noastră este folosită în toate regiunile ţării.", a declarat antreprenorul Ivan Nedov .

Printre beneficiari este şi Tatiana Cîvîrjic care a primit 8 600 de euro pentru o afacere apicolă.

"Vrem să ne dezvoltăm afacerea. Să avem mai multe familii de albini şi produse care în Moldova încă nu se vând. Iată aceasta este, cum spune nepotul meu, gumă de mestecat din miere. ", a zis antreprenoarea Tatiana Cîvîrjic.


Beneficiarii urmau să întrunească două condiţii de bază. Să contribuie cu 20 la sută din suma de bani pe care au cerut-o de la investitori pentru afacere şi să creeze minim trei locuri de muncă.

"Unul dintre cele mai importante criterii este ca beneficiarii programului să locuiască în Găgăuzia și Taraclia, ca afacerile existente să nu aibă datorii, ca acestea să se dezvolte și, nu în ultimul rând, să existe planuri de afaceri viabile.",a spus Iva Stamenova, manager proiecte Delegaţia UE în Moldova.

Başcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, susţine că un astfel de proiect este o oportunitate unică de a asigura populaţia din regiune cu noi locuri de muncă.

"Este un grant european foarte serios. Este o oportunitate foarte serioasă atât pentru cetăţenii din autonomie, cât şi pentru localităţi.", a afirmat Irina Vlah, başcanul UTA Găgăuzia.

Proiectul european nu este la prima etapă de finanţări. Anterior, alţi 14 antreprenori din ţara noastră au obţinut granturi pentru a-şi dezvolta afacerile. Unul dintre beneficiari este Serghei Ormanji care confecţionează obiecte din fier şi spune că se bucură de o afacere de succes.

"Ţineţi acest tablou care sper că vă va aduce aminte de noi încă mult timp!",a zis antreprenorul Serghei Ormanji.

Cei 16 beneficiari de granturi vor crea aproximativ 90 de locuri noi de muncă în UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia. Suma maximă oferită antreprenorilor din fonduri europene este de 18 500 de euro.


Lasă un comentariu