Va sta acasă de hram. Chirtoacă a primit încă 30 de zile de arest la domiciliu

Embed:

Pentru prima dată, în ultimii nouă ani, primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă, va lipsi de la Hramul oraşului. Astăzi, magistraţii Judecătoriei Buiucani din Chişinău i-au prelungit mandatul de arest la domiciliu cu încă 30 de zile.

Avocatul acestuia, care a cerut eliberarea din arest, califică decizia drept una neîntemeiată. Cu toate acestea, Dorin Chirtoacă a ţinut să transmită cetăţenilor felicitări cu Hramul oraşului şi i-a atenţionat că sărbătoarea va fi cu surprize din parte preşedintelui Igor Dodon. 

Judecătorul a respins şi cererea avocaţilor cu privire la suspendarea dosarului în legătură cu desfăşurarea referendumului de demitere. Primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă a menţionat faptul că potrivit Convenţiei Drepturilor Omului, aceasta este o încălcare. 

"Din păcate şedinţa de judecată la noul judecător a început cu stângul, deasemenea cu încălcare de lege. Ori merge procesul penal şi nu are loc referendumul, ori are loc referendumul şi nu merge procesul penal, legea spune foarte clar asta prin urmare decizia de astăzi este absurdă. Cred că oamenii au înţeles că nu are rost să iasă la referendum pentru că ar da curs unei prostii", a spus primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă.

Avocaţii lui Chirtoacă afirmă că vor depune recurs împotriva încheierii prin care s-a dispus prelungirea masurii preventive. Mai mult, ei declară că au fost încălcate drepturile omului şi se vor adresa la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

"Practic rămânem fără cuvinte. Evident că este o hotărâre incorectă şi ilegală. Vom contesta încheierea prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive. Potrivit articolului 46 aliniatul cinci din Codul Electoral, el nu poate fi reţinut, arestat în perioada electorală, noi suntem în perioadă electorală", a menționat avocata Tatiana Iovu.

Procurorul a explicat de ce nu poate fi schimbată măsura preventivă.

"Codul Electoral articolul la care a făcut trimitere partea apărării prevede şi restricţii şi anume pentru a fi preîntâmpinate infracţiunile. Influenţarea martorilor în proces, riscul comiterii infracţiunii prin determinarea martorilor de a-şi schimba declaraţiile, riscul eschivării de la instanţa de judecată", a precizat procurorul Dumitru Robu.

În pofida deciziei, Dorin Chirtoacă a ţinut să felicite locuitorii Capitalei cu ocazia Hramului Chişinăului.

"Petrecăreţul de la Condriţa am înţeles că şi-a anunţat prezenţa. În cazul în care va fi politizat hramul Chişinăului şi va fi cu ceva gust amar. Din câte am înţeles s-ar putea întâmpla chestiile acestea de parcă oraşul aparţine deja altcuiva. Rog locuitorii oraşului să nu atragă atenţie şi să se bucure totuşi de sărbătoare. Hram frumos si fericit tuturor", a mai adăugat primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă.

Deocamdată, preşedintele Igor Dodon nu a comentat declaraţiile lui Chirtoacă. Edilul suspendat a fost reţinut acum patru luni, fiind acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită în dosarul parcărilor cu plată. El se declară nevinovat.

Dosarul primarului suspendat urmează a fi examinat de la zero, pe motiv că judecatoarea Silvia Gârbu a fost promovată la Curtea de Apel, iar dosarul a fost repartizat altui judecător.

Lasă un comentariu