Vectorul UE în Constituţie. Proiectul de modificare a Legii Supreme a fost avizat de magistrații CCM

Embed:

Undă verde pentru modificarea Legii Supreme! Magistrații Curții Constituționale au dat aviz proiectului de lege privind completarea Constituției, propus de un grup de deputați din fracțiunea PDM și grupul PPEM.

Prin urmare, obiectivul de integrare europeană ar putea fi consfințit în Legea Supremă. Magistrații s-au condus de o hotărâre din 2014, care prevedea că orientarea spre spațiul democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a Moldovei.

Potrivit proiectului, în preambul va fi inclusă o propoziție care va scoate în evidență aspirațiile de aderare ale ţării și promovarea orientării spre spațiul comunitar. Se mai propune inserarea unui articol nou care să menţioneze expres că integrarea europeană reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a Moldovei.

"Declarația de independență a marcat ruptura cu spațiul valoric totalitar sovietic și a determinat reorientarea noului stat independent spre spațiul valoric democratic european. Orientarea spre spațiul valoric democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a RM", a spus preşedintele Curţii Constituţionale, Tudor Panțâru.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a salutat decizia magistraților și a anunțat că proiectul de lege va fi înregistrat la Parlament în această săptămână. Potrivit lui Candu, includerea obiectivului european în Constituție garantează un sistem democratic și cu șanse egale de succes pentru fiecare cetățean. 

Președintele Igor Dodon susține însă că integrarea europeană a țării este viziunea partidului de guvernare şi nu poate fi impusă ca ideologie oficială a statului în Constituţie, șeful statului crede că este necesară organizarea unui referendum pe marginea acestui subiect. 

Analiştii politici salută avizul Curţii Constituţionale şi spun că decizia va consolida ideea că nu există altă viziune de dezvoltare a Republicii Moldova în afara Uniunii Europene. Totodată, ei spun că vectorul european nu este o ideologie.

"Aici nu este vreo ideologie, nu este comunism, nici socialism, nici fascism, este doar a fi european în sensul deplin al cuvântului. Important este că de fiecare dată când vor apărea neînţelegeri se va putea de luat Constituţia şi de arătat uitaţi-vă aici negru pe alb e scris că vectorul nostru de dezvoltare este vectorul european şi din punct de vedere juridic ne va ajuta să evităm foarte multe probleme şi neînţelegeri", a afirmat analistul politic Andrei Andrievschi.

Proiectul va putea fi supus votului după jumătate de an de la obținerea avizului. Pentru modificarea Legii Supreme sunt necesare 67 de voturi. Documentul a fost elaborat de un grup de lucru care a studiat practica altor țări, ce au devenit membre UE în ultimul deceniu.

Inițiativa de a include acest obiectiv în Constituție îi aparţine liderului PDM, Vlad Plahotniuc.

 

Lasă un comentariu