Veste bună pentru agricultori! Condiţiile climaterice sunt favorabile pentru dezvoltarea culturilor agricole

Embed:

Meteorologii au veşti bune pentru agricultori. În acest an, condiţiile climaterice sunt favorabile pentru dezvoltarea culturilor agricole, spun specialiştii. Potrivit lor, rezervele de umiditate din sol depăşesc minimul necesar. Agricultorii au început deja lucrările în câmp şi speră să obţină în acest an o recoltă bună.

Gheorghe Sârbu, din satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, are peste 60 de hectare de teren arabil, pe care cultivă legume şi cereale. Agricultorul a pregătit deja seminţele, pentru a le sădi.

"Dacă avem două-trei zile cu soare, mergem şi facem o cultivaţie şi mergem şi semănăm în primul rând putem să semănăm mazărea şi putem să semănăm orzul de primăvară. După plantarea acestor culturi, vine plantarea cartofului devreme", a spus agricultorul Gheorghe Sârbu.

Fermierul va semăna la început peste 300 de kilograme de mazăre, iar prima recoltă este așteptată la sfârșitul lunii mai.

"Aici noi ne aflăm în încăperea în frigider, unde seminţele sunt pregătite pentru a le planta în camp. Celelelte seminţe sunt cumpărate, ne-am pregătit", a zis agricultorul Gheorghe Sârbu.

Agricultorul mai spune că solul a avut suficientă umiditate, iar culturile semănate în toamnă au avut condiţiile necesare pentru a creşte. 

"Aici avem două linii de pătrunjel. Ele au iernat, zăpada nu a fost rea, iar peste vreo lună de zile noi putem să realizăm pătrunjel proaspăt", a completat agricultorul Gheorghe Sârbu.

"În urma mai multor calcule, am ajuns la concluzia că unele culturi agricole pot fi sădite de la mijlocul lunii martie. Deocamdată, totul decurge în mod normal, iar în luna martie se așteaptă chiar ca media temperaturilor să fie mai mare de câteva ori", a afirmat meteorologul Tatiana Mironova. 

Moldova are 2,2 milioane de hectare de teren agricol.

Lasă un comentariu