Victorie la limită. Recep Erdogan va prelua controlul absolut în Turcia

Embed:

Turcia va deveni republică prezidențială, iar liderul de la Ankara, Recep Erdogan, va prelua controlul absolut asupra ţării. El a obţinut o victorie la limită, după ce, ieri, puțin peste 51 la sută dintre turcii care au participat la referendum au votat în favoarea modificării Constituției. Opoziţia lui Erdogan a anunţat că va cere renumărarea voturilor.

După anunţarea rezultatelor, preşedintele turc le-a mulţumit susținătorilor săi. 

"Dragi cetăţeni, vă salut cu multă dragoste în această zi importantă. Acum, într-adevăr am devenit un tot întreg, am devenit mai buni, mai plini de viaţă, am devenit fraţi şi împreună am devenit Turcia", a declarat preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit presei locale, la urne s-au prezentat 87 la sută dintre cei 55 de milioane de alegători aşteptaţi.

Pentru modificarea constituţiei a votat şi diaspora turcească, inclusiv peste 60 la sută dintre turcii stabiliţi în Germania. 

Între timp, sute de oameni au protestat pe străzile din Istanbul, fiind dezamăgiţi de rezultatele referendumului.

Scrutinul a fost criticat şi de observatorii internaţionali, care afirmă că cetăţenii turci nu au avut parte de informaţii imparţiale, pentru a putea face alegerea. Iar reprezentaţii principalului partid de opoziţie din Turcia susţin că plebiscitul ar fi fost fraudat. 

"În mai multe secţii de votare au fost acceptate buletine de vot fără ştampile. Observatorii au fost manipulaţi. Vom contesta rezultatele a 37 la sută dintre secţiile de votare. Punem la îndoială nu doar modul în care s-a desfăşurat scrutinul acolo, dar şi conţinutul buletinelor de vot", a afirmat vicepreşedintele Partidului Popular Republican din Turcia, Erdal Aksunger.

Cetăţenii Turciei au votat 18 amendamente care îi vor oferi lui Recep Erdogan puteri executive şi legislative. Astfel, actualul lider de la Ankara îşi va asuma și atribuțiile de premier. Modificările constituţionale îi vor permite lui Erdogan să aibă încă două mandate de preşedinte, ceea ce înseamnă că va putea rămâne la conducerea ţării până în 2029. O altă modificare pe care insistă să o facă Erdogan este introducerea pedepsei cu moartea.

După publicarea rezultatelor referendumului, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, au declarat că autorităţile de la Ankara trebuie să ia în calcul şi părerea celor care au votat împotriva modificării Constituţiei. Asta deoarece rezultatele au fost la limită. Iar cancelarul german, Angela Merkel, susţine că preşedintele Recep Erdogan trebuie să discute cu toate forţele politice din ţară.

Lasă un comentariu