Viitorul bate la uşă. Deţinătorii de Bitcoini pot face cumpărături în Moldova

Embed:

Posesorii de bitcoini pot face acum cumpărături cu moneda virtuală şi la noi în ţară. Unul dintre cele mai mari magazine de mobilă din Capitală a început să accepte plăţile în bitcoini. Deocamdată, lista mărfurilor disponibile nu este foarte mare, însă începutul este promiţător, spun posesorii de criptomonede.

Managerii acestui magazin de mobilă au început să accepte moneda virtuală acum o săptămână. Chiar dacă sunt conştienţi că, deocamdată, nu vor avea foarte mulţi clienţi care pot achita cumpărăturile cu bitcoini, ei spun că au vrut să fie în pas cu noile tendinţe. 

"Bitcoinul a devenit destul de popular în lume. Companiile mari cum ar fi Amazon şi Ebay acceptă Bitcoinul ca mijloc de plată. Vrem să introducem această valută şi pe piaţa din Moldova", a spus managerul, magazin de mobilă, Maria Untilova.

Procedura este destul de simplă. Pentru a plăti un produs cu moneda virtuală este necesar să indici pe un anumit site numărul portofelului tău electronic şi datele companiei la care vor ajunge banii. După ce este acceptat transferul, bitcoinul se transformă în lei. 

"Conform legislaţiei Republicii Moldova, noi putem opera doar cu valuta naţională, adică cu lei. De aceea, toate plăţile le primim în lei, prin intermediul unor persoane terţe, a partenerilor noştri", a zis managerul, magazin de mobilă, Maria Untilova.

Bitcoinul este prima criptovalută din lume şi a fost creat pentru a asigura protecția investițiilor și finanțarea liberă a afacerilor, fără a face apel la instituții financiare. Creatorul acestei valute este Satoshi Nakamoto, despre care nu se ştie, deocamdată, dacă este o persoană sau un grup de oameni.

"Bitcoin este singura valută descentralizată. Cu alte cuvinte, nu există niciun centru care ar putea schimba condiţiile, principiile de lucru şi altele. De aici vine şi încrederea pentru această valută. În plus, cantitatea criptovalutei este limitată. În total, pot fi create 21 de milioane de Bitcoini, iar 70 la sută dintre aceştia există deja în mediul virtual", a spus expertul economic Veaceslav Cunev.

Sistemul Bitcoin este un fișier care conține numele oamenilor pe o coloană și balanța portofelelor lor digitale pe cealaltă. Când faci o tranzacție cu Bitcoin apari în acest fișier. Astfel, toţi utilizatorii participă la monitorizarea tranzacțiilor.

"Pentru acest tip de valută nu există reguli. Eu aş compara-o cu jocul Monopoly. Să zicem că noi am decis ca fisa aceasta să coste o sumă anumită de bani. Nimeni nu ne poate interzice să jucăm Monopoly", a afirmat expertul economic Veaceslav Cunev.

Valoarea bitcoinului creşte simţitor în ultima perioadă. În ultimii trei ani, această monedă virtuală s-a scumpit de 64 de ori. Iar din ianuarie 2017 până acum, valoarea ei a crescut de 17 ori. Recent, un Bitcoin a atins o valoare record de 15 mii de dolari.

Lasă un comentariu