Vizită după scandal. Viceministrul rus de Externe se află în Republica Moldova

Embed:

Premierul Pavel Filip speră că Federaţia Rusă va aboli criteriul selectiv în baza căruia sunt acordate permisiunile de export pentru companiile moldoveneşti. Mesajul a fost transmis în cadrul întrevederii de la Chişinău dintre şeful Guvernului şi viceministrul rus de externe Grigorii Karasin. În cadrul discuţiilor, Pavel Filip a reiterat interesul Republicii Moldova pentru consolidarea şi aprofundarea relaţiilor economice moldo-ruse. Iată ce subiecte au mai fost pe agenda discuţiilor. 

Şeful Executivului de la Chişinău a menţionat decizia Moscovei de a ridica embargoul pentru încă 7 întreprinderi vinicole din Moldova, exprimându-şi speranţa că această listă va fi extinsă. O altă aşteptare a Chişinăului este ca Moscova să renunţe la impunerea taxelor vamale pentru 19 categorii de mărfuri moldoveneşti.

La rândul său, Grigorii Karasin, a confirmat interesul părţii ruse pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale moldo-ruse în beneficiul cetăţenilor ambelor ţări. Oficialul rus a avut o întrevedere și cu președintele țării, Igor Dodon.

Pe lângă subiectele de ordin economic, cei doi au abordat subiectul diferendului transnistrean. De asemenea, şeful statului a lansat propunerea iniţierii unui parteneriat stategic între Moldova şi Rusia.

Vizita viceministrului rus de Externe în Moldova are loc în plin scandal diplomatic. Săptămâna trecută, autoritățile de la Chișinău au emis o notă de protest faţă de acțiunile abuzive din partea unor servicii speciale ruseşti la adresa mai multor demnitari moldoveni.

Potrivit documentului, oficialii de la Chişinău au fost opriţi abuziv la intrarea în Federaţia Rusă. Atunci, Ministerul rus de Externe a dat asigurări că va examina starea de lucruri şi va colabora la rezolvarea problemei.

Lasă un comentariu