Vlad Filat s-a plâns la CEDO. Anunţul a fost făcut de avocatul fostului premier

Embed:

Vlad Filat s-a plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Igor Popa, avocatul fostului premier, a scris astăzi  pe o reţea de socializare că Vlad Filat consideră că a fost condamnat ilegal. Mai mult, fostul premier liberal-democrat susţine că i-a fost distrusă imaginea publică, după ce a fost escortat în instanţa de judecată încătuşat şi însoţit de un număr mare de mascaţi. 

Fostul premier Vlad Filat a fost condamnat anul trecut la nouă ani de închisoare în penitenciar de tip închis, iar acum își ispășește pedeapsa în penitenciarul nr. 13 din Capitală. Judecătorii au mai decis sechestrarea bunurilor obţine de Filat ilegal, printre care maşini, case de lux, terenuri în centrul Capitalei, dar şi acţiuni la companiile "Kapital Invest" şi "Ipteh". Valoarea acestora se ridică la aproape un miliard de lei. Totodată, fostului premier i-a fost retras "Ordinul Republicii".

De asemenea, el a fost obligat să achite o amendă de 60 de mii de lei şi i s-a interzis să ocupe funcţii publice timp de cinci ani. Filat a fost reţinut în octombrie 2015, în baza unui mandat emis de Centrul Naţional Anticorupţie. Asta după ce deputații l-au lăsat fără imunitate parlamentară, la solicitarea procurorului general, pentru a fi cercetat într-un dosar penal pentru corupere pasivă și trafic de influență. Totul a pornit de la autodenunțul omului de afaceri Ilan Șor, care a s-a plâns că Filat ar fi extorcat de la el bani, bunuri şi servicii în sumă de sute de milioane de dolari.  

Fostul președinte al PLDM a fost încătuşat la scurt timp după ce deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară.  Procurorii au efectuat percheziţii la sediul Partidului Liberal Democrat, la una din casele sale, dar şi la părinţii lui Vlad Filat unde au găsit documente care ar avea legătură cu fraudele de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Ofiţerii au mai găsit note informative referitoare la urmărirea unor persoane, inclusiv politicieni. Unele acte aveau parafa "secret". Anchetatorii au mai găsit în locuinţă carduri bancare, stick-uri de memorie şi ceasuri de lux, care valorează sute de mii de lei.  Cinci mașini de lux ale lui Filat au fost puse sub sechestru

Lasă un comentariu