Vlad Plahotniuc: Eugen Sturza este candidatul majorităţii parlamentare la funcţia de ministru al Apărării

Embed:

Vicepreședintele Partidului Popular European Eugen Sturza este candidatura coaliției de guvernare la funcția de ministru al Apărării. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Tot astăzi, candidatura acestuia va fi înaintată președintelui țării. Igor Dodon a anunțat deja pe o rețea de socializare că nu îl va susține pe Sturza.

"Am înaintat pentru această funcție pe domnul Eugen Sturza, care din punctul nostru de vedere răspunde exigențelor și astăzi deja va fi înaintată această candidatură președintelui țării spre aprobare", a afirmat prim-ministrul, Pavel Filip.

La scurt timp după anunțul democraților, șeful statului a scris pe o reţea de socializare  că nu va susține această candidatură deoarece  Eugen Sturza nu are pregătire militară. Anticipând decizia lui Igor Dodon, Vlad Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat a ţinut să precizeze că Sturza va fi înaintat repetat.

"Nu acceptăm nici un fel de scheme și compromisuri la acest subiect, nu venim cu un candidat pentru a deruta, ca apoi să înaintăm o altă persoană. Cât privește posibila reacție a șefului statului, avem o decizie a Curții Constituționale din ianuarie 2017, care spune foarte clar că Președintele este obligat să numească o candidatură înaintată în mod repetat, așa dictează norma constituțională a țării", a declarat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc a anunţat că guvernarea a avut de ales dintr-o listă de șapte candidați, printre care și trei femei.

Președintele PPEM, Iurie Leancă, a scris pe o rețea de socializare că această instituție are nevoie de o reformă profundă și de modernizare. Acesta a menționat că Eugen Sturza are tot sprijinul politic al PPEM pentru realizarea acestor obiective.

Funcția de ministru al Apărării este vacantă de peste opt luni, după ce Anatol Șalaru a fost demis din această funcție de către președintele Igor Dodon. În această perioadă, interimatul a fost asigurat de viceministrul Apărării Gheorghe Galbura.

Liderul democraților a anunțat că în scurt timp PDM va veni cu modificări legislative pentru a pune capăt disputelor privind participarea militarilor la exerciţii internaționale.

"Am ajuns să pierdem bani și programe importante care ne-ar ajuta să modernizăm forțele armate și asta din cauza unor decizii strict politice și geopolitice ale președintelui, ceea ce este foarte grav. Este absolut inadmisibil modul în care președintele Republicii Moldova a ajuns să amenințe militarii cu sancțiuni pentru că și-au îndeplinit misiunile", a menționat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

"Nu este clar acest refuz de fiecare dată. Este al șaselea la număr din timpul când președintele țării a fost inaugurat. Neparticiparea în aplicații militare, la exerciții militare înseamnă slăbirea armatei naționale. Președintele țării este și comandantul suprem. Eu cu greu îmi închipui un comandant suprem care își dorește o armată slabă", a spus prim-ministrul, Pavel Filip.

Igor Dodon a interzis participarea contingentului militar din ţara noastră la stagiul de pregătire din Ucraina "Rapid Trident". Şeful statului a dispus stoparea oricăror pregătiri, dar şi informarea organizatorilor despre faptul că Moldova nu va participa la eveniment. Militarii au plecat totuşi în Ucraina în baza unei decizii de Guvern.

Lasă un comentariu