Vlad Plahotniuc: Moldova are nevoie de ajutorul SUA şi al UE pentru a soluționa conflictul transnistrean

Embed:

Moldova are nevoie de ajutorul Statelor Unite și al Uniunii Europene pentru a soluționa conflictul transnistrean și pentru a nu cădea, din nou, în zona de influență a Rusiei. Declarația a fost făcută de către liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui articol  publicat de prestigioasa revistă americană The Hill.

Politicianul a menționat că cea mai grea misiune pe care o are guvernul de la Chișinău este soluționarea conflictului transnistrean. Potrivit lui, micuța regiune separatistă reprezintă o enclavă a Rusiei în Europa de Est, cu un potențial militar periculos atât pentru țara noastră, cât și pentru cele din vecinătate.

Guvernul de la Chișinău încearcă soluționarea conflictului și reunificarea țării, însă formatul 5+2 nu s-a dovedit a fi eficient până acum. În context, Vlad Plahotniuc a transmis un mesaj partenerilor de discuții din regiunea transnistreană. 

În context, Vlad Plahotniuc a transmis un mesaj partenerilor de discuții din regiunea transnistreană. Potrivit lui, autoritățile constituţionale sunt deschise, flexibile și dispuse să negocieze o soluție, dar cu o singură precondiție: țara trebuie să rămână integră.

Potrivit lui, autoritățile constituţionale sunt deschise, flexibile și dispuse să negocieze o soluție, dar cu o singură precondiție: țara trebuie să rămână integră.

Politicianul a mai precizat că pentru reunificarea pașnică, guvernarea de la Chișinău este gata să ia în calcul stimulente economice, acorduri de securitate, de autonomie, dar și programe de dezvoltare socială. Prin intermediul regiunii transnistrene, Moscova încearcă să pună presiune pe conducerea moldovenească pentru a abandona cursul european, mai spune Vlad Plahotniuc.

Rusia însă nu reprezintă doar un pericol militar pentru țara noastră, ci și economic și politic. Potrivit liderului democrat, Kremlinul a impus în repetate rânduri embargouri produselor moldovenești și a hărțuit oficialii noștri în timpul vizitelor la Moscova.

Totodată, toamna trecută, implicarea presei ruse în alegerile noastre l-a ajutat pe candidatul pro-rus, Igor Dodon, să câștige alegerile prezidențiale.

Acum, acesta încearcă să pună bețe în roate guvernării de la Chișinău, care și-a reafirmat parcursul european și pro Vest.

Vlad Plahotniuc mai notează că Dodon vrea să anuleze Acordul de Asociere Moldova - UE, să îndepărteze țara noastră de Vest și să lege relații mai strânse cu Rusia. În ciuda eforturilor președintelui pro-rus, în această lună va fi deschis un sediu al NATO la Chișinău.

Potrivit lui, Moldova vrea să continue calea reformelor și a europenizării, însă are nevoie de ajutorul SUA și UE pentru a avea succes.

Lasă un comentariu