Vlad Plahotniuc: PDM nu va înainta niciun candidat la funcţia de primar al Capitalei, dar va susţine o candidatură unică înaintată de formaţiunile proeuropene

Embed:

PDM pledează pentru un candidat unic al partidelor proeuropene la alegerile pentru funcţia de primar al Capitalei. Preşedintele formaţiunii, Vlad Plahotniuc, a declarat astăzi că democraţii nu vor propune o candidatură proprie, deşi PDM are şanse mari să câştige aceste alegeri.

Unele partide pro-europene, care se află în opoziție, s-au grăbit deja să refuze propunerea privind candidatul pro-european unic, iar analiștii politici consideră că respingerea dialogului ar putea avea consecințe grave pentru parcursul european al țării.

Vlad Plahotniuc a precizat că Primăria Capitalei riscă să ajungă în mâinile socialiştilor, deoarece dreapta politică este fragmentată. Liderul PDM susţine că socialiştii vor profita de tensiunile dintre partidele proeuropene, de aceea, este necesar un front comun pentru a nu pierde bătălia pentru Chişinău.

Potrivit lui Vlad Plahotniuc, unii s-au grăbit să învinuiască PDM că nu vrea alegeri anticipate în Capitală, însă toate acuzaţiile sunt nefondate.

"Noi vom susține persoana care va reuși să obțină suportul cel mai mare politic din partea tuturor partidelor de dreapta, relevante alegerilor în municipiul Chișinău. Respectiv, suportul Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidului Liberal, Partidului Platforma Demnitate și Adevăr și desigur a Partidului Popular European. Suntem gata să-i susținem chiar și pe cei mai aprigi critici ai noștri", a declarat liderul PDMVlad Plahotniuc.

Consensul privind susţinerea unui candidat unic este un test de maturitate politică atât în faţa cetăţenilor, cât şi a partenerilor de dezvoltare şi vizează şi parlamentarele din toamnă, a mai spus Vlad Plahotniuc

Preşedintele PDM a mai declarat că partidele pro-europene trebuie să lase la o parte orgoliile, astfel încât să nu repete gafa de la prezidențialele din 2016. Atunci, sprijinul oferit de PDM a fost refuzat şi neglijat, iar socialistul Dodon a ajuns preşedinte. 

"Pentru satisfacția de a face un spectacol ieftin de câteva minute la televiziuni, l-au făcut pe Dodon președinte atunci. De data aceasta să se gândească de șapte ori înainte de a începe să arunce săgeți în stânga și în dreapta. Să nu mai calce iarăși pe acea greblă și să nu mai vorbească despre mere otrăvite, capcane, binoame, ca să nu jignească din nou electoratul democrat", a afirmat liderul PDMVlad Plahotniuc.

Președintele Partidului DA, Andrei Năstase, candidatul formațiunii la alegerile locale, a refuzat oferta Partidului Democrat din Moldova, la fel cum a făcut și la alegerile prezidențiale din 2016. Acesta a calificat propunerea ca fiind un măr otrăvit. Și reprezentanții PAS au declarat că nu vor negocia cu PDM.

Analistul politic Corneliu Ciurea susține că prin consolidarea forţelor, partidele pro europene au toate șansele să câștige alegerile în Capitală, însă există și riscuri.

"În cazul în care votul se fragmentează s-ar putea ca în turul doi să treacă un candidat proeuropean, care ar putea să piardă în fața candidatului socialist. Nu toți candidații proeuropeni au sorți de izbândă în turul doi. Și aici intervin niște riscuri care ar putea pune în pericol victoria partidelor pro europene", a spus analistul politic Corneliu Ciurea.

Expertul Andrei Andrievski consideră că decizia PDM este una absolut logică și corectă. 

"Socialiștii au fost mereu pe locul doi, dar în prezent ei și-au consolidat toate forțele de stânga în timp ce partidele de dreapta sunt dispersate, fiecare partid merge de unul singur. Acest lucru le oferă șanse socialiștilor", a afirmat analistul politic Andrei Andrievski.

Analistul politic Petru Bogatu consideră că, în cazul în care formațiunile ce se consideră pro-occidentale refuză dialogul, acest fapt poate avea consecințe grave.

"PDM cred că a intuit acest fapt că aceste formațiuni nu sunt pregătite pentru dialog, fapt care dezavantajează opoziția pentru că demonstrează că aceste formațiuni calcă pe aceeași greblă pe care au călcat în alegerile prezidențiale", a menționat analistul politic Petru Bogatu.

PDM l-a desemnat în calitate de negociator pentru desemnarea candidatului unic, pe vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari.

Lasă un comentariu