Vlad Plahotniuc: Programul Prima Casă va fi funcţional din luna martie

Embed:

Veste bună pentru familiile tinere care vor să-şi cumpere o locuinţă prin credit ipotecar. Proiectul Prima casă va fi funcțional deja de luna viitoare. Anunţul a fost făcut, astăzi, de liderul democraţilor, Vlad Plahotniuc. Preşedintele PDM le-a solicitat specialiştilor din Departamentul Economic al formaţiunii și celor din Guvern să analizeze posibilitatea ca funcționarii publici, care vor să aplice la acest program, să aibă facilități suplimentare.

"Ne dorim să găsim soluții cât mai eficiente de a-i promova şi motiva să lucreze în continuare în sistemul de stat, dar și, să atragem cât mai mulți tineri în acest sector. Mă refer la achitarea de către stat a unei părți importante din prețul imobilului achiziționat. Urmează ca mărimea acestei parți, care va fi achitata de stat, pentru oameni, s-o comunicăm după ce vor fi făcute toate evaluările", a declarat preşedintele PDMVlad Plahotniuc

Liderul PDM a îndemnat colegii din Guvern să comunice cu reprezentanţii băncilor comerciale, ca să fie exclusă birocraţia, care ar putea compromite implementarea programului Prima casă, şi să existe mai multă transparenţă în procesul de acordare a creditelor.

"Oamenii se plâng că văd la televizor reclame la credite cu dobândă zero, sau o dobândă foarte mică, iar în momentul în care ei vin şi contractează creditul, se trezesc că plătesc dobânzi mult mai mari. De multe ori nu se observă nici în contractul de credit această manipulare, pentru că dobânda reală este scrisă cu litere foarte mici sau e trecută într-un loc foarte retras al contractului. Fenomenul devine deja alarmant și noi considerăm că cetățenii au dreptul să fie informați corect și complet, ca apoi să ia decizia lor de a achiziţiona o locuinţă în deplină cunoștință și în baza veniturilor lor reale", a afirmat preşedintele PDMVlad Plahotniuc

La programul Prima casă pot aplica toţi moldovenii care au până la 45 de ani, un loc de muncă oficial şi un salariu care depăşeşte de două ori rata lunară. De asemenea, solicitanţii nu trebuie să deţină o altă locuinţă sau un credit ipotecar activ. Beneficiarii proiectului vor achita la început 10 procente din valoarea apartamentului sau a casei pe care vor să o cumpere, care nu trebuie să coste mai mult de un milion de lei.

Recent, deputaţii au decis că veniturile obținute legal în străinătate de soție, soț sau rudele de gradul întâi ale aplicanţilor la programul Prima Casă vor fi considerate eligibile.

Lasă un comentariu