Vladimir Munteanu: Rata de bază la credite va continua să scadă în 2018

Embed:

Rata de bază la credite va continua să scadă în 2018. Anunţul a fost făcut astăzi de prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, Vladimir Munteanu, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit lui, în acest an, împrumuturile bancare vor deveni mai accesibile, iar tendinţa se datorează stabilităţii macroeconomice. 

"A scăzut, anul trecut, de la 12,35 până la 9,8 la sută.  Probabil, va scădea în continuare datorită a doi factori - nivelul relativ jos al ratei de bază şi lichidităţile suficiente în sistemul bancar. Impactul de la o eventuală scădere a ratelor la credite este evident, va majora accesibilitatea la finanţare pentru agenţii economic", a declarat prim-viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu.

În cadrul briefingului, prim-viceguvernatorul a mai anunţat că, în acest an, raportul dintre euro şi dolar se va menţine stabil. De asemenea,în acest an, potrivit prognozelor, indicile preţului de consum va fi de 3,7 la sută, iar în 2019 - de 4,7 la sută. Asta în timp ce la sfârşitul anului trecut, inflaţia a fost de 7,3 %. 

Lasă un comentariu