Vor avea apă la robinete. Apeductul din Slobozia Mare, renovat cu ajutorul sătenilor

Embed:

Sătenii din Slobozia Mare, raionul Cahul, au, de astăzi, apă potabilă la robinete. Apeductul din localitate a fost renovat după mai bine de jumătate de secol, datorită sprijinului financiar al Guvernului Elveţiei, dar şi datorită aportului localnicilor şi al celor din diasporă. 

Ecaterina Chiciuc, în vârstă de 58 de ani, spune că, de când se ține minte, a cărat apa în găleţi cu o cobiliţă pe care a moştenit-o de la bunica sa. Femeia recunoaşte că nu i-a fost deloc ușor.

"Mai mult pe umărul drept o duce că mai multă putere e în mâna dreaptă decât în mâna stângă. E de la inimă și nu poți să o duci mai mult. O duci pe umărul drept", a zis locuitoarea satului Slobozia Mare, Cahul, Ecaterina Chiciuc.

Sătenii se bucură că pot, în sfârşit, renunţa la găleţi şi cobiliţe.

Apeductul va aproviziona cu apă potabilă câteva sute de familii din localitate. 

Unii locuitori au reușit deja să-și conecteze locuințele la apeduct. 

"Până acum nu am avut apă, până acum trebuia să aducem apă cu tractorul. Apa care o avem la fântână este foarte poluată", a zis locuitoarea satului Slobozia Mare, Cahul, Viorica Palade.

Apeductul din Slobozia Mare nu a mai fost renovat din anii 60, iar apa care curgea prin ţevile vechi era de o calitate foarte proastă. De asemenea, nu toate casele din sat erau conectate. Autorităţile locale spun că, acum, toţi localnicii pot beneficia de apă potabilă şi că acest proiect nu ar fi fost realizat fără ajutorul financiar al sătenilor, inclusiv al celor plecați peste hotare.

"S-au mobilizat, au fost foarte receptivi. Atunci când vrem să construim cu ceva și vrem să fie al nostru și vrem cineva să ne doneze este foarte important să punem și noi o părticică la acel proiect ca să ne doară sufletul și să știm că este munca noastră", a spus primarul satului Slobozia Mare, Cahul, Valentina Carastan.

"Sunt mândră de faptul că localitățile noastre se modernizează. Avem localități care sunt deja aprovizionate cu apă", a afirmat deputatul PDM, Elena Bacalu.

Reabilitarea apeductului a costat peste 400 de mii de lei. Sătenii au contribuit cu o sută de mii de lei, iar restul banilor au fost oferiţi de Guvernul Elveției și de Primăria din Slobozia Mare.

Lasă un comentariu