Vor cât mai curând în UE. Moldova, Georgia şi Ucraina au semnat o declaraţie comună

Embed:

Autorităţile din Moldova, Ucraina şi Georgia cer Parlamentului European să le ofere o perspectivă de aderare la Uniunea Europeană. Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a anunţat, astăzi, că a aprobat o declaraţie în acest sens, care a fost semnată şi de şefii Legislativelor din Georgia și Ucraina. Cei trei oficiali îndeamnă deputaţii europeni să adopte o rezoluție înainte de Summitul Parteneriatului Estic din această toamnă. 

"Luați-o într-un fel indirect ca o cerere de aderare, dar din punct de vedere politic. Noi credem că cele trei state asociate care se confruntă cam cu aceleași probleme și din punct de vedere a integrității teritoriale, și trec prin aceleași procese creștere democratică și de reforme toate trei state suntem cu intenția de a grăbi și a accelera procesele de integrare europeană", a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Declaraţia va fi expediată Parlamentului European în această săptămână. Reprezentanţii ţării noastre, Georgiei şi Ucrainei consideră că Uniunea Europeană poate fi un partener solid, ținând cont de provocările geopolitice cu care se confruntă aceste trei state, inclusiv puterea rusă.

"În ritmul în care am început noi în anul 2016 şi continuăm în anul 2017 şi dacă vom fi la fel cu rezultate cum am fost la implementarea reformelor, am putea să reuşim unele rezultate, în aşa fel încât, într-adevăr, în anul 2018, să fim capabili, să fim eligibili, să fim gata să depunem cererea de aderare", a afirmat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Summitul Parteneriatului Estic se va desfăşura pe 24 noiembrie, în capitala Belgiei, Bruxelles. În cadrul evenimentului, liderii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană şi din şase ţări partenere din estul Europei vor stabili modalităţile de colaborare în mai multe domenii, printre care cel politic, economic şi social.

Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat Acorduri de Asocierea cu UE pe 27 iunie 2014. Din Parteneriatul Estic mai fac parte Belarus, Armenia şi Azerbaidjan.

Lasă un comentariu