Vor studia lângă casă. O şcoală primară optimizată se va redeschide pentru 15 elevi

Embed:

Şcoala primară din satul Ţepilova, raionul Soroca, închisă în anul 2016, în urma optimizării, îşi va redeschide, mâine, porţile pentru elevi. Asta chiar dacă instituţia va fi frecventată de numai 15 copii. Elevii, părinţii şi profesorii au venit, astăzi, la şcoală pentru a face ultimele pregătiri.

Astăzi, în şcoala primară din satul Ţepilova a răsunat pentru prima dată clopoţelul, după o pauză de aproape doi ani. Administraţia instituţiei a făcut ultimele probe, pentru ca mâine lecţiile să decurgă fără probleme.

De asemenea, a fost pornit sistemul de încălzire, pentru ca elevii să nu îngheţe.

Copiii spun că sunt fericiţi că vor putea merge la şcoala din sat. Ei şi-au ales deja şi băncile în care vor sta.

Elena Mînzat a predat în această şcoală mai bine de două decenii, iar, după optimizare, s-a angajat la o grădiniţă dintr-un sat vecin. 

"În fiecare sat trebuie să existe o şcoală, unde copiii să vină. Ne pare foarte bine că mâine va suna clopoţelul şi vom întâlni cu drag copiii", a spus profesoara la şcoala din satul Ţepilova, Elena Mînzat.

Şcoala primară din Ţepilova a fost optimizată în 2016, pe când era frecventată de peste 30 de elevi. Recent, Ministerul Educaţiei a anunţat că instituţia va fi redeschisă, împreună cu alte două şcoli din raioanele Orhei şi Hînceşti. Decizia a fost luată după ce un grup de experţi a analizat cum a decurs procesul de optimizare şi a constatat că, în cazurile celor 3 instituţii, nu s-a reuşit să se facă economii, iar închiderea şcolilor a avut un impact negativ asupra comunităților.

"Suntem pregătiţi şi îi aşteptăm cu mult drag pe copiii noştri la şcoală. Suntem asiguraţi şi cu cadre didactice,şi cu personal nedidactic. Deja cum vedeţi şcoala se încălzeşte, suntem pregătiţi cu totul", a afirmat primarul satului Ţepilova, Valentina Ceban.

În luna octombrie, preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, i-a propus Guvernului să stopeze procesul de optimizare a şcolilor şi să examineze minuţios fiecare caz de închidere a instituţiilor de învăţământ. Reforma de optimizare a școlilor a început în 2010 și a durat șapte ani. Cele mai multe școli, peste 170, au fost închise în 2015.

Lasă un comentariu