Votul uninominal în Moldova. Mai multe personalităţi susţin iniţiativa PDM

Embed:

Deputații care vor fi aleși prin vot uninominal vor fi mai responsabili față de cetățeni, deoarece în cazul în care nu vor face fața cerințelor alegătorilor, vor putea fi rechemați oricând din funcție. De această părere sunt mai multe personalități din țara noastră, printre care deputați din primul Parlament al Moldovei.

Ideea votului uninominal este susținută de către Gheorghe Amihalachioaie, deputat în Primul Parlament. În 1990 avocatul a fost ales în Legislativ într-o circumscripție din Chișinău. El susține că deputații aleși prin vot direct sunt mai aproape de alegătorii săi. 

"Această lege este binevinită, este continuare celor opinii a multor deputații din Parlamentul în 93. Unele partide nu vor să fie aceasta votare deoarece sunt foarte multe partide care nu au personalități", a spus deputatul în primul Parlament, Gheorghe Amihalachioaie.

Iar scriitorul Andrei Strâmbeanu consideră că astfel cetățenii vor avea posibilitatea de a controla mai eficient activitatea Parlamentului. 

"Deputații aleși de acum vor fi obligați să lucreze, pentru dacă nu, noi îl rechemăm. Cei care l-au votat, îl recheamă. Atunci, sigur, ei vor trebui să lucreze. Atunci când el pe lista, el șede și se odihnește și dormitează în Parlament. Votul uninominal este cel mai drept, cel mai democrat", a zis scriitorul Andrei Strâmbeanu.

Și fondatorul "Chișinău Youth Orchestra" susține că odată cu introducerea noului sistem electoral, contactul dintre alegător și deputat va fi unul direct și eficient. 

"Vom avea în Parlament persoane, care cu siguranță, vom fi mult mai conectați decât acuma. Oamenii care își vor alege reprezentanții în Parlament, vor avea o rapiditate mai mare de a contacta aceste persoane", a afirmat fondatorul "Chișinău Youth Orchestra", Andriano Marian.

Și interpreta Cristina Scarlat, cea care a reprezentat Moldova în 2014 la concursul Eurovision, speră că schimbarea sistemul electoral va aduce doar beneficii. 

"Orice schimbare care este pentru popor, este necesară. Să se unească și să facă lucruri frumoase pentru popor și pentru țară, pentru că se merită", a spus interpreta Cristina Scarlat.

Printre personalităţile care susţin votul uninominal se numără compozitorul Eugen Doga, interpreta de muzică populară, Valentina Osoianu și dirijorul orchestrei "Lăutarii", Nicolae Botgros.

Cel mai recent sondaj realizat de compania Intellect Group arată că aproximativ 80 la sută dintre cetățeni se pronunță în favoarea alegerii directe a deputaților. Votul uninominal este aplicat în mai multe țări inclusiv în SUA și Marea Britanie. 

Lasă un comentariu