Vremea rea face ravagii în Europa. În Ţara Galilor a fost instituit Cod Roşu de ger, iar în Ucraina trei oameni au murit din cauza hipotermiei

Embed:

Un microbuz din Moldova a rămas înzăpezit pe o şosea din regiunea ucraineană Odesa. Iar trei moldoveni, care se îndreptau cu maşina spre Bulgaria, au aşteptat câteva ore ajutor pe o şosea din judeţul Ialomiţa din România. Salvatorii spun că drumul este închis pentru circulaţie şi nu-şi explică cum a trecut automobilul de filtrele poliţiei.

"Operaţiunea a fost destul de solicitantă. Domnii nu puteau fi contactaţi pe telefonul mobil. Sunau din când în când şi încercau să ne descrie locaţia lor", a spus purtătorul de cuvânt ISU Ialomiţa România, Lăcrimioara Chirea.

Vremea rea face ravagii şi în Ucraina. Trei oameni au murit din cauza hipotermiei într-un oraş din vestul ţării vecine. Ninsorile abundente au dus la închiderea unor şosele în regiunea Odesa. Mai multe vehicule, printre care şi un microbuz cu copii din Moldova au rămas înzăpezite în zonă. 

Iarna s-a dezlănţuit şi în alte ţări din Europa. În Scoţia se menţine Codul Roşu de ger şi deşi autorităţile au făcut apel la şoferi să nu iasă la drum, sute de oameni au rămas înzăpeziţi timp de câteva ore pe o autostradă.

În Londra, gerul năpraznic a provocat îngheţarea fântânilor arteziene. Meteorologii avertizează că o nouă furtună va lovi Ţara Galilor şi sud-vestul Angliei - unde a fost instituit Cod Roşu.

În Irlanda, frigul şi viscolul au dus la închiderea aeroportului din Dublin. Oamneii şi-au făcut provizii de mâncare şi apă, iar rafturile magazinelor au fost golite rapid.

Ninsorile abundente au perturbat traficul aerian şi cel rutier în Franţa. Aeroporturile din Montpellier şi Biarritz sunt închise. Autorităţile au decis să suspende cursurile în şcoli până săptămâna viitoare. Jumătate de ţară este sub alerte meteorologice de ger, ninsori, viscol, inundaţii şi polei.

Probleme au fost şi în nordul Germaniei, unde prima zi de primăvară a adus 40 de centimetri de zăpadă, ceea ce a transformat traficul rutier într-un calvar. Mai multe şcoli au fost închise din cauză că transportul în comun a fost suspendat. Fermierii au ieşit cu tractoarele pe şosele pentru a-i ajuta pe cei rămaşi înzăpeziţi.

De valul de ger nu a scăpat nici Spania. În nordul ţării a nins pentru prima oară în ultimii 30 de ani. Meteorologii au emis cod portocaliu de vreme rea.

Potrivit unui bilanţ provizoriu, până acum, valul de frig siberian a ucis 46 de oameni din Europa. Majoritatea victimelor sunt din Polonia, Cehia, Lituania şi Slovacia.

Lasă un comentariu